Voerrumoer
Blog
© Jan van de Weem

Voerrumoer

Het rumoer rond de voermaatregel bij melkvee ligt alweer een tijdje achter ons. Het idee van onze LNV-minister Carola Schouten om op deze manier de stikstofuitstoot te verminderen, werd door haarzelf van tafel geveegd. Wel blijft de vraag: wat nu dan?

Enige tijd geleden schreven nutritionisten van bekende voerfabrikanten dat het verlagen van de stikstofuitstoot in de varkenshouderij wel mogelijk zou zijn. Mijn haren gingen overeind staan. Wil of moet de varkenshouderij dat stikstofoverschot gaan compenseren?

Ik werk al meer dan 25 jaar in de varkenshouderij en heb veel ervaring met het maken van rantsoenen met bijproducten met name voor vleesvarkens. Ik stel de voeders zelf samen en laat ze vervolgens toetsen door de leverancier van de aanvullende voeders. Deze kijkt dan of er nog kleine aanpassingen nodig zijn om een uitgebalanceerd menu te krijgen.

De voermaatregel in de melkveehouderij ging van tafel, omdat er een grote weerstand was van de melkveehouders, de dierartsen en de veevoerfabrikanten. Vooral uit oogpunt van gezondheid van het ongeboren kalf.

Begrijpelijk dat dit een zorgpunt is, maar hoe verklaar ik dat die beroepsgroepen dus ook allemaal kunnen denken dat de biologische melkveehouderij ongezond is. In deze sector wordt mondjesmaat krachtvoer gebruikt en beperkt extra eiwitten aan de dieren gegeven. Mijn uitleg is dat in de gangbare melkveehouderij de dieren hoogproductief zijn.

In het varkensvoer is het wel mogelijk om een deel van het ruw eiwit te vervangen. Het gebeurt nu al door meer synthetische aminozuren in te zetten. Dit heeft niet de nadelige gevolgen van gezondheidsproblemen, maar vooral het kostenplaatje speelt een belangrijke rol.

Deze aminozuren zijn kostbaar en verhogen de kostprijs van vlees. In de huidige (aanvullende) voeders worden de synthetische aminozuren gebruikt om de prestatie van de varkens te verbeteren wat een optimaal resultaat geeft in opbrengst en uitstoot.

Als we gaan rekenen of het mogelijk is om meer synthetische aminozuren te gebruiken ten koste van ruw eiwit uit grondstoffen, is het voor mij duidelijk: dat is niet haalbaar. Hier maak ik me dan ook zorgen over, omdat dit kostenperspectief in de varkenshouderij niet kan tippen aan het gezondheidsperspectief in de melkveehouderij.

Jan van de Weem
Bedrijfsleider Manstal vleesproductie Melderslo

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer