Biggenexport+stijgt+weer+na+absolute+dipweek
Nieuws
© VAEX

Biggenexport stijgt weer na absolute dipweek

De export van biggen verkeert in een turbulente fase. In week 25, net voor de sluiting van de grootste varkensslachterij van Duitsland, werden nog bijna 144.000 biggen over de grens afgezet. In week 28 werden ‘slechts’ 96.000 Nederlandse biggen geëxporteerd. Een absolute dipweek. Er moet ver teruggegaan worden in de Nederlandse exporthistorie dat er ooit zo weinig biggen op export zijn gegaan in een normale week.

Tot en met week 26 zijn 3,39 miljoen Nederlandse biggen de grens over gegaan. Dat zijn er gemiddeld iets meer dan 130.000 biggen die per week worden geëxporteerd. Sinds week 26, de tijdelijke sluiting van de Duitse slachterij Tönnies vanwege coronabesmettingen onder personeel, is dat niveau van de biggenexport bij lange niet meer gehaald. Er is zelfs sprake geweest van een historische exportdip.

Op die ingrijpende slachterijsluiting volgde in week 27 namelijk de ban van China op de import van varkensvlees van bepaalde slachterijen in onder meer Duitsland en Nederland. Het tijdelijk stagneren van het slachten van vleesvarkens en het niet kunnen leveren van slachtrijpe vleesvarkens, veroorzaakte een stokkende afzet van biggen. Vleesvarkenshouders die hun varkens niet konden leveren hebben noodzakelijkerwijs de rem op de aanvoer van biggen gezet. Dat zette de biggenprijs extra onder druk, terwijl dat nauwelijks op extra afzetmogelijkheden opleverde.

Dip op belangrijkste afzetmarkten

De belangrijkste afzetmarkt voor Nederlandse biggen, Duitsland, kan bij lange na niet de normale aantallen opnemen. Dat effect is ook terug te zien in de exportcijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). In week 26 werden bijna 117.500 biggen over de grens afgezet. In week 27 waren er dat weer wat minder: 113.000 biggen. Maar in week 28 duikelde de biggenexport met zo’n 19.000 exportbiggen naar iets meer dan 96.000 biggen per week.

Naast een historisch lage biggenafzet in Duitsland dipte in dezelfde week de biggenexport naar Spanje. Spanje is het tweede belangrijkste exportland voor Nederlandse biggen.
In week 29 is het herstel ingezet. Zowel de Duitse als de Spaanse markt namen 10.000 biggen meer op dan ze deden in de absolute dipweek.

De biggenafzet naar België is in deze turbulente fase vrij stabiel gebleven. De enige vaste afnemer van Nederlandse biggen die sinds week 26 meer biggen opneemt is de Italiaanse afzetmarkt. In de afgelopen maand zijn 9.000 biggen meer naar dat land gegaan dan in de maand daarvoor. Maar dat is slechts een druppel op een gloeiende plaat.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer