Varkens+KI+Lienden+klaar+voor+toekomst
Nieuws
© Eigen Foto

Varkens KI Lienden klaar voor toekomst

Op de locatie Lienden van Varkens KI Nederland wordt momenteel hard gewerkt aan een tweede stal. Eind dit jaar is die klaar en dan is weer een stap gezet om alle locaties van Varkens KI qua efficiëntie, dierenwelzijn en diergezondheid klaar voor de toekomst te maken, zegt directeur Jean-Marie van Oort.

Varkens KI Nederland is twaalf jaar geleden ontstaan uit een fusie van meerdere KI-organisaties. Dat betekent dan ook dat er meerdere locaties zijn. Van Oort: 'Dus ga je in de loop van de tijd kijken met welke locaties je het beste door kunt naar de toekomst.'

Bij die keuze speelt een aantal belangrijke criteria. Diergezondheid is een heel belangrijke factor. De beren op de KI-stations moeten vrij zijn van de belangrijkste varkensziekten. Uiteraard zijn dat de veewetziekten als Afrikaanse varkenspest, klassieke varkenspest, mond-en-klauwzeer en de ziekte van Aujeszky. Daarnaast alle andere belangrijke ziekten als App, circo, mycoplasma, parvo, vlekziekte en PRRS.

Voor PRRS geldt daarbij dat KI-beren vanaf 21 april 2021 vrij moeten zijn bij export van sperma. 'Voor de binnenlandse markt hoeft dat niet', weet Van Oort. 'Maar we willen ook voor onze klanten in het binnenland de hoogste ziektevrij status hebben en van iedere locatie sperma kunnen exporteren.'

Gunstige ligging Lienden

Om de ziektevrij status zo goed mogelijk te waarborgen, speelt de locatie een rol. Lienden ligt wat dat betreft heel gunstig, dus het was logisch dat deze locatie overeind bleef. Zodra Lienden gereed is, gaat Panningen, de satellietlocatie van Helden dicht. Dan zijn de KI-stations in Heerde met satellietstal Heino en ook Lienden klaar voor de toekomst.

Ze hebben allemaal luchtfiltering en de beren die op deze stations staan, komen van de berenfokkers met tenminste de PRRS –vrij status. Daarbij is er een goede spreiding van de KI-stations over het land, waardoor als er toch een keer een veewetziekte zou uitbreken niet direct problemen ontstaan met de spermavoorziening.

Optimaal klimaat

De KI-locatie in Lienden heeft luchtaanvoer met grondbuisventilatie. Dat zorgt voor een optimaal klimaat in de stal. Van Oort: 'We kunnen daardoor ook in een hete zomer de spermakwaliteit borgen.'

Het goede klimaat draagt bij aan het dierenwelzijn van de beren, net als de hokken met stro. Door de uitbreiding in Lienden komen er 140 beren bij en zijn er straks ruim driehonderd beren aanwezig. Daarmee kan de kostprijs laag worden gehouden. 'Ook een heel belangrijk criterium', aldus Van Oort.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer