Kwart+varkensbedrijven+heeft+zonnepanelen
Nieuws
© Varkens Archief

Kwart varkensbedrijven heeft zonnepanelen

Het aantal varkensbedrijven met zonnepanelen is in vier jaar ruimschoots verdubbeld. Wekte ongeveer 12 procent van alle varkensbedrijven in 2015 zonne-energie op, in 2019 lag dat percentage op bijna 25 procent. Over het oppervlak aan zonnepanelen rept het onderzoek van AgriDirect niet.

AgriDirect heeft over 2019 diverse data geactualiseerd over onder meer bedrijfsactiviteiten, toekomst- en investeringsplannen. Ook heeft het bedrijf in agrimarketing gevraagd aan agrariërs of ze zonnepanelen hadden. Bijna een kwart van de varkenshouders geeft aan zonnepanelen op het bedrijf te hebben. Vier jaar daarvoor lag dat percentage op 11,7 procent van de varkensbedrijven, bleek uit de 'Hokdier actualisatie' 2015.

Het aantal bedrijven met zonnepanelen is op basis van percentage meer dan verdubbeld, ook al draagt de afname van het aantal varkensbedrijven daar mogelijk gunstig aan bij. Onder stoppers is het aantal bedrijven met zonnepanelen waarschijnlijk aanzienlijk lager dan bij toekomstgerichte bedrijven die werken naar energieneutraliteit.

In 2012 had slechts 4 procent van de varkensbedrijven volgens Agridirect-onderzoek zonnepanelen.

Bijna 12 procent verschil

Als Tom Vossen van Marketing & Communicatie van AgriDirect inzoomt op de varkenshouderij, blijken gesloten bedrijven het hoogst te scoren op de aanwezigheid van zonnepanelen. Bijna 30 procent van de 521 geënquêteerde bedrijven heeft zulke panelen. Van de 401 bevraagde gespecialiseerde vermeerderingsbedrijven heeft 18 procent zonnepanelen. Vleesvarkensbedrijven (998 respondenten) zitten daartussenin met 25,3 procent.

Vossen kan voor die verschillen geen verklaring geven. Ook over het oppervlak aan zonnepanelen op staldaken in de varkenshouderij en de eventuele toename daarvan sinds 2015 kan hij niets zeggen. 'Die vraag hebben wij varkenshouders niet voorgelegd. Maar ik heb het idee dat het totale oppervlak aan zonnepanelen minimaal met hetzelfde percentage is toegenomen.'

Vierde sector

Opvallend is dat de varkenshouderij pas op de vierde plek komt als sector met het meeste aandeel bedrijven met zonnepanelen (24,8 procent). 40 procent van de pluimveehouders heeft zulke panelen op de stal liggen, 27,1 procent van de rundveehouders en 26,8 procent van de akkerbouwers. Lagere percentages dan de varkenshouderij scoren glastuinders 19,6 procent, fruittelers 16,9 procent en boomkwekers 14,7 procent.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer