Kwaliteitsimpuls+via+HyCare%2Dbiggen
Nieuws
© Jos Thelosen

Kwaliteitsimpuls via HyCare-biggen

De opfokafdelingen op het bedrijf met duizend zeugen van Roy Hannen in Heibloem waren toe aan een update. Volgens Hannen en zijn broer Job Hannen, die op twee locaties al zijn biggen slachtrijp maakt, zit er veel meer in de dieren dan ze eruit halen. ‘HyCare past in onze toekomstvisie en we beginnen van onderaf met nog gezondere biggen leveren.’

De basis van gezondheid is de zeugenstapel. Met eigen aanfok en eigen transport zit dat bij Hannen wel snor. ‘We hebben de hygiëne aardig op niveau, maar het kan altijd beter.’ Hij oriënteerde zich en ging samen met zijn personeel naar de HyCare-stal van MS Schippers in Bladel. ‘Iedereen was meteen enthousiast. De periode erna hoorde ik regelmatig op het bedrijf: dat is niet HyCare zoals we dat doen.’

Gele zone

Hannen hakte de knoop door en startte in oktober 2019 met het geel coaten van de afdelingen in de stal voor gespeende biggen. Vier maanden later was alles afgerond en was ook de gehele waterleiding vernieuwd. ‘Ik spoelde de leidingen regelmatig goed door, maar wat er zich allemaal in 30 jaar in de die leidingen heeft afgezet, daar schrok ik zelfs van’, bekent hij. ‘Nu heb ik een centraal punt met een waterbord voor 22 afdelingen waar ik de toevoegingen kan doen aan het drinkwater van de biggen.’
Hannen installeerde ook twee biggenweegschalen om het groeiverloop van de gespeende biggen te volgen. ‘Voordat ik daar iets over kan zeggen ben ik een jaar verder.’ Een materiaalkar op de centrale gang gaat mee om efficiënt met de tijd om te gaan als er iets in de afdelingen moet gebeuren. ‘Maar ik moet zelf ook consequent zijn zoals bij een alarmmelding. HyCare zorgt voor een veel betere structuur en toegevoegde waarde, maar maandelijkse coaching is waardevol’, vertelt Hannen. ‘De oude biggenopfokstal is nu weer als nieuw en kan ik gaan voor de big van morgen.’

Openingssymposium

Dit is in het kort het relaas van Roy Hannen tijdens het openingssymposium Bigkwaliteit – HyCare. Dit werd op 5 maart georganiseerd naar aanleiding van de samenwerking van Agrifirm en MS Schippers om via de HyCare-methode de bigkwaliteit te verbeteren. Agrifirm heeft tot doel om dit jaar 100.000 biggenplaatsen HyCare te hebben gemaakt bij 7 tot 8 klanten. Die bedrijven worden intensief gevolgd en begeleid.
Bekijk ook dit filmpje over Kraam/Varkenshotel Hannen-Mevissen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer