Oprichten+dataplatform+voor+boeren
Nieuws
© Koos Groenewold

Oprichten dataplatform voor boeren

Robert Nijkamp vindt dat boeren datastromen op hun bedrijf efficiënter kunnen benutten voor het optimaliseren van het bedrijfsmanagement. Beter voorspellen en sturen van de productie. En zelf weer de regie voeren over de data. Een dataplatform van en voor boeren oprichten is zijn doel.

Melkvee- en pluimveehouder Robert Nijkamp ervaart dat data enorm belangrijk worden. Bedrijven die melkrobots, voersystemen, trekkers en automatiseringssystemen bouwen en leveren moeten data van de boeren krijgen om zaken te volgen en te ontwikkelen. Dat is volgens hem ook nodig, maar er kan veel meer mee gedaan worden op de boerderij zelf.
Dat merkte hij zelf ook onder meer tijdens zijn internationale reizen als Nuffield Scholar 2018. “In China zijn bijvoorbeeld grote internationale concerns druk bezig met dataverwerking. Daarom vind ik dat we het benutten van onze eigen data in eigen handen moeten houden als boeren. En data zo beschikbaar maken dat wij er zelf baat bij hebben op ons bedrijf.”
Ook moeten boeren samen bepalen wie gegevens wel of niet krijgt. “Alleen jij bepaalt welke partij uit de keten of de overheid welk deel van de eigen data krijgt.” Maar ook het van elkaar leren als boeren is een belangrijk element in het op te richten dataplatform van boeren voor boeren. “Wil iemand zijn data niet delen met andere boeren, dan krijg hij die ook niet van de anderen.”

Seminar voor boeren

Dat het anders moet is voor Nijkamp helder. Daarom organiseert hij op vrijdag 7 februari een speciaal seminar voor uitsluitend boeren. Het moet een soort aftrap worden van het dataplatform. “Wat is er aan datastromen op onze bedrijven en hoe kunnen we die zelf slim benutten. En ook over hoe we zelf de regie voeren over onze data”, licht de veehouder toe. Varkenshouders Els Bruns uit Saasveld en Ruth van der Haar uit Collendoorn heeft hij enthousiast gemaakt en er moeten er nog veel meer volgen. “Er is veel overlap wat betreft de computersystemen van pluimvee- en varkenshouders. Die lijken voor 80 procent op elkaar. Maar ook in de melkveehouderij en akkerbouw gebeurt veel op het gebied van dataverzameling.”

Eerst aanmelden

Veehouders, akkerbouwers en andere boeren die vrijdag 7 februari bij het seminar 'Geld verdienen met staldata' aanwezig willen zijn, moeten zich vooraf aanmelden op www.farmersnet.org.
Het duurt van 13.30 tot 15.30 uur en is bij de Windstreek stal, Nieuwe Deventerweg 26, 8101 PL in Raalte.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer