Voorrang+geurgevoelig+bedrijf+in+stoppersregeling
Nieuws
©

Voorrang geurgevoelig bedrijf in stoppersregeling

Varkensbedrijven met weinig toekomstperspectief kunnen zich aanmelden voor de Regeling Omgevingskwaliteit van de Coalitie Vitale Varkenshouderij. De regeling is per 1 september gestart. De meest geurgevoelige bedrijven krijgen in de regeling voorrang.

Aanmelden voor de Regeling Omgevingskwaliteit (ROK) kan tot en met 31 oktober 2017. De regeling staat in principe open voor alle actieve varkensbedrijven met weinig toekomstperspectief in alle regio’s, behalve voor bedrijven die zich al eerder hebben aangemeld voor de Stoppersregeling 2020. Van de bedrijven die in aanmerking komen voor de ROK worden de varkensrechten door het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij Nederland BV (OBV) opgekocht. Op een later tijdstip verkoopt het OBV ze voor de duurzame ontwikkeling van varkensbedrijven op een locatie met ontwikkelperspectief.

Bij de aanmelding van een bedrijf dat wil stoppen wordt gekeken naar de geurbelasting en geurhinder die een varkensbedrijf veroorzaakt. Voor de geurbelasting wordt daarbij het aantal odour units (OU) gebruikt. De geurhinder bestaat uit het aantal Geurgevoelige objecten en de kans op hinder van geur binnen een straal van 1 kilometer rond het bedrijf. Op basis hiervan worden bedrijven ingedeeld. Bedrijven die de hoogste hinder veroorzaken komen het eerst in aanmerking voor de regeling.

Daarnaast wordt ook rekening gehouden met een regionale spreiding van de bedrijven. De 8 miljoen euro die voor de ROK beschikbaar is, gaat voor 50 tot 60 procent naar de regio Zuid, 20 tot 30 procent naar de regio Oost en 10 tot 20 procent naar de regio Overig.

De bedrijven die deelnemen in de regeling krijgen een vergoeding voor hun varkensrechten en een vergoeding per varken. De vergoeding voor de varkensrechten is in regio Zuid 105 euro per varkensrecht en in de regio Oost en regio Overig 70 euro per recht. Daarnaast zijn er vergoeding die samenhangen met het aantal dierplaatsen op het stoppende bedrijf. Voor een vleesvarken of opfokzeug is de vergoeding 50 euro. Voor een fokzeug met minder dan 2,5 biggenplaatsen per zeug is dat 175 euro, bij meer dan 2,5 biggenplaatsen per zeug is dat 250 euro. Een zeugenbedrijf krijgt vervolgens geen vergoeding meer voor het aantal plaatsen voor gespeende biggen. Voor een bedrijf met speenbiggen of voor speenbiggen op een vleesvarkensbedrijf is de vergoeding 20 euro per big.

Een bedrijf komt in aanmerking voor een totale vergoeding voor varkensrechten en dierplaatsen van maximaal 500.000 euro. Uiterlijk 31 januari 2018 weet een bedrijf op het voor deelname van de regeling in aanmerking komt en hoe hoog de vergoeding is.

Op 14 september is er een bijeenkomst over de ROK, uitsluitend voor agrarisch adviseurs. De bijeenkomst start om 19.30 uur in het Postillion Motel Arnhem. Vooraf aanmelden voor deze bijeenkomst is verplicht. Dat kan via info@ontwikkelingsbedrijfvarkenshouderij.nl.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer