Samenwerken+met+broer+of+zus+verstandig%3F
Blog
©

Samenwerken met broer of zus verstandig?

Er zijn veel varkensbedrijven die een intensieve samenwerking hebben tussen zus(sen) en/of broer(s). Een zakelijke vertrouwensband die is gevoed door de familieafkomst. Dit zijn geweldige varkensbedrijven die rendement maken door elkaars ondernemerskwaliteiten optimaal te benutten. Er zijn duidelijke taakverdelingen tussen de ondernemers, partners, kinderen en hun personeel. Het blijft dus vaak niet alleen samenwerken met je broer en zus, maar ook met hun partners en/of kinderen. Deze samenwerkingen ervaren vaak een effectievere bedrijfsvoering en hebben een hoger rendement. Het ideaalplaatje dat je in de praktijk werkelijk tegenkomt. Ik kan hier echt van genieten. Mooi dat ik vaak mijn eigen rol kan krijgen in deze samenwerkingsvorm.

Ook voor deze bedrijven zijn er vaak extra uitdagingen. Mogelijk zijn er meerdere opvolgers en wie gaat het bedrijf dan overnemen? Moeten deze neven of nichten wel blijven samenwerken als één bedrijf? Moet het bedrijf dan niet gesplist worden en kan het bedrijf gesplist worden? Vele vragen waarbij het proces naar de beslissing toe, vaak belangrijker is dan de beslissing zelf.

Er zijn natuurlijk genoeg mensen die zeggen dat je niet moet samenwerken met je familie. In mijn ogen is dat te kortzichtig. Daar zie ik teveel succesvolle samenwerkingen voor. Maar samenwerken  gaat niet vanzelf: er wordt constant geïnvesteerd om bijvoorbeeld onderstaande valkuilen te voorkomen:

- Verwachtingen: “Dan mag ik toch aannemen dat jij dat oppakt/snapt/begrijpt als ik zoiets zeg?!”
- Denken voor iemand anders: “Dat is toch logisch dat we dat zo doen! Hoezo vind jij dat anders?”
- Aannames doen: “Maar ik dacht dat jij…” of “Als ik daarover iets zou zeggen, dan zijn jullie het er natuurlijk niet mee eens.”
- Niet reageren: “Jaja, mmm (dat zal wel), … maar wat ik daarover wil zeggen is …!” enzovoorts.
- Elkaar niet informeren.

Ik kan ieder geval genieten van broers en zussen die succesvol samenwerken en waarbij elkaar vertrouwen altijd leidend is. Maar ik kan ook genieten van samenwerkingen die inzien dat de houdbaarheidsdatum daarvan is bereikt en hun bedrijf op de juiste manier willen splitsen. Ook dit hoort erbij: niet één samenwerking zal eeuwig duren. Het stoppen met samenwerken is geen falen, maar inzien dat het beter is dat ieder zijn eigen weg gaat. Zo voorkom je dat je als familiebedrijf met ruzie uit elkaar gaat.

Erik van der Hijden
Eigenaar Farm Advies

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer