Nu+investeren+in+fermentatie
Nieuws
©

Nu investeren in fermentatie

Varkenshouders die nu financiële ruimte hebben zouden dat goed kunnen gebruiken om te investeren in fermentatie. Voor gespeende biggen en zeugen is het volgens Ruud Bens van De Heus voeders zeker dat dit zijn voordeel oplevert. Voor vleesvarkens is het afhankelijk van onder andere de bedrijfsgrootte.

Er is momenteel nog maar een beperkt aantal bedrijven die fermentatie hebben opgepakt. Mede een gevolg van de slechte financiële resultaten in 2014 en 2015. Inmiddels is op veel bedrijven de achterstand weggewerkt en is investeren in fermentatie een goede optie, zeker op zeugenbedrijven. Op een zeugenbedrijf dat werkt met het gepatenteerde CombiFerm-procedé van De Heus ziet Bens de voordelen. “Het bedrijf had clostridium-problemen in de kraamstal. Die problemen zijn nu verleden tijd.”

Waar het precies door komt: door de betere verteerbaarheid van het voer, de lage zuurgraad, het grote aandeel melkzuurbacteriën, vindt Bens lastig te zeggen. “Feit is dat het nu goed loopt op het bedrijf en de zeugen gemakkelijker in conditie zijn te krijgen. Ze benutten het voer efficiënter.”

Op bedrijven die brijvoer gebruiken is bij zeugen en biggen het aandeel zure bijproducten vaak beperkt tot 15, hooguit 20 procent. Met een goed geslaagde fermentatie kun je volgens Bens tot zo’n 35 procent gaan en dat levert bij zeugen zeker financieel voordeel. “Bij gespeende biggen op brij zou ik direct kiezen voor fermentatie. Het voordeel voor de gezondheid en groei van de biggen is heel groot. Randvoorwaarde is wel dat het fermentatieproces continu onder controle is. Foute charges hebben een erg groot negatief effect."

Bij vleesvarkens ligt het wat lastiger. Daar zit vaak al een vrij groot aandeel zure bijproducten in het rantsoen: tarwezetmeel, aardappelstoomschillen en dergelijke. Het gefermenteerd voer moet hiermee concurreren. Of dat uit kan, hangt af van de specifieke omstandigheden en mogelijkheden op het bedrijf. Bij gesloten bedrijven waar de biggen en zeugen gefermenteerd voer krijgen is het interessant om het ook bij de vleesvarkens mee te nemen.

Lees hier meer over de 3-traps-fermentatie.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer