Volle bak

‘Volle bak tijdens Kennissessie Kraamstalmanagement voor medewerkers!’. Toen ik dit bericht vorige week op m’n Facebook-tijdlijn voorbij zag komen, voelde ik trots opborrelen. U denkt misschien dat het inmiddels normaal is geworden voor mij, gezien het aantal sessies dat we organiseren. Maar dat is het niet. Ik geniet nog steeds van elk succes dat we boeken, hoe klein ook.

De afgelopen tijd heb ik mijzelf ook meer dan ooit gerealiseerd hoe onbetaalbaar goed personeel is. En hoe snel je dat als vanzelfsprekend gaat zien. Ik ben volle bak gegaan voor de doorontwikkeling van onze kennisinfrastructuur. Een verdiepingsslag op inhoud, een doorvertaling naar andere sectoren. En intussen gingen ‘mijn mensen’ volle bak voor het managen van wat we nu hebben. Zonder vandaag is er geen morgen en daar ben ik ze enorm erkentelijk voor.

Wat me ook trots maakt, is dat u die mening met me deelt. Want onze TOP-sessies, waarin op ondernemersniveau in 4 stappen wordt gewerkt aan het versterken van de bedrijfsstrategie, zitten bijna vol en de eerste sessie is inmiddels met succes afgerond. Teambuilding en personeelsmanagement zijn daarin belangrijk en ik vind het fantastisch dat we daar met een enthousiaste groep ondernemers aan bouwen.

Steeds meer ondernemers realiseren zich ook dat euro’s en een biertje op vrijdag niet voldoende zijn om de goede mensen te behouden. Het is belangrijk, en ook ik probeer met enige regelmaat even de ontspanning op te zoeken met m’n team. Maar persoonlijke ontwikkeling en de kans geven te groeien zijn minstens zo belangrijk voor een sterk en gemotiveerd team.

En daar valt ook meteen een stukje schaduw over mijn zonnige toekomstbeeld. Want om een goed team te kunnen vormen, hebben we ten eerste vooral de mensen nodig die er deel van uit willen maken. En als ik kijk naar wat er momenteel van het mbo en hbo komt, zijn dat er voor de varkenshouderij bedroevend weinig. Het agrarisch onderwijs en dan specifiek de varkenshouderij, is blijkbaar voor de meeste studenten zó onaantrekkelijk, dat ze liever kiezen voor een sector waarin de baangarantie nagenoeg nul is.

Dit is een sectorprobleem en daarmee ook van het agrarisch onderwijs. Maar hoewel we momenteel met het agrarisch onderwijs en bedrijfsleven werken aan e-learningmodules basiskennis varkenshouderij, zijn gesprekken met het onderwijs nog te vaak politiek van aard. Wie krijgt welke studenten, welke locatie blijft bestaan? Terwijl het vooral zou moeten gaan over hoe we voldoende goed gemotiveerde en gekwalificeerde mensen kunnen vinden en binden.

Gelukkig zijn er ook binnen het onderwijs gemotiveerde docenten die hier wél van wakker liggen. En daarom is het e-learningproject voor mij dé kans, om ook daar de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Dus terwijl mijn team ervoor zorgt dat de medewerkers van vandaag goed bij blijven, kan ik er alles aan doen om ook de toekomst te organiseren. Volle bak. Voor een volle klas.

Janneke Janssens
Eigenaar Varkens.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer