Titers+bepalen+vaccinatie%2Deffect
Achtergrond
©

Titers bepalen vaccinatie-effect

Het effect van een vaccinatie hangt van veel zaken af. Een belangrijk punt is de hoogte van het antistoffenniveau (de titer) op het moment van vaccineren. Door hiermee rekening te houden heeft Guido van Loon de problemen met App opgelost.

Vanwege uitval onder de zware varkens en een hoog percentage borstvliesontstekingen is Guido van Loon zijn varkens gaan vaccineren tegen App. In overleg met dierenarts Jan Heijmans van Dierenkliniek De Kempen begon hij met het vaccineren van de zeugen. Toen dat onvoldoende effect had is besloten ook de biggen te gaan vaccineren.

Dat gebeurde eerst op een leeftijd van 8 en 12 weken. Dat leek geen enkel effect te hebben. Er bleven doorbraken op het einde van de mestperiode en er bleef uitval van zware vleesvarkens. Van Loon en Heijmans hadden zelfs het idee dat het vaccin niet goed werkte, of dat ze dan misschien maar drie keer moesten gaan vaccineren.

 

Daarop is eerst overlegd met Toine Cruijsen, varkensarts bij MSD. Hij stelde voor om een uitgebreid ResPig uit te voeren. Daarbij werd op 10, 16, 20 en 24 weken bloed getapt. Uit het onderzoek bleek duidelijk dat het antistoffenniveau van de biggen op 10 weken nog aan de hoge kant was. “Die antistoffen hebben ze meegekregen van de zeug”, zegt Cruijsen. “Het betekent dat de zeugen veel antistoffen meegeven via de biest en dat de biggen goed biest hebben opgenomen.”

Door het hoge antistoffenniveau had de vaccinatie op 8 weken leeftijd echter nauwelijks effect en de tweede vaccinatie op 12 weken werkte dan ook niet als booster. Daarom is de vaccinatie naar achteren geschoven. Van Loon vaccineert nu de eerste keer op een leeftijd van 12 tot 13 weken en de tweede keer vier weken later.

Uit een nieuwe monstername na aanpassing van het vaccinatiemoment blijkt duidelijk dat de varkens nu wel een goede bescherming krijgen door de  vaccinatie. Het niveau van de antistoffen (de titer) stijgt duidelijk na de leeftijd van 16 weken en het blijft tot het afleveren van de vleesvarkens hoog. Bij oude schema was er geen stijging in het antistoffenniveau na de tweede vaccinatie op 12 weken. Wel was duidelijk dat de varkens vanaf een week of 20 een App-infectie doormaakten. Vanaf dat moment steeg de titer fors.

Bekijk hier de beeldreportage.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer