Water+beetje+aanzuren+werkt+averechts
Nieuws
©

Water beetje aanzuren werkt averechts

Water aanzuren voorkomt groei van bacteriën en schimmels en kan de darmgezondheid van de varkens verbeteren. Maar dan moet je volgens Dick Pannekoek van Selko het water wel voldoende aanzuren. "Tot een pH van 3,8. Een beetje aanzuren werkt averechts, het zuur is dan juist een goede voedingsbodem voor de groei van bacteriën."

Vuil drinkwater zorgt voor een biofilm in de leiding en dan krijgen gisten, schimmels en bacteriën een grote kans. Als varkens dat water drinken is dat nadelig voor hun (darm)gezondheid en kan het de wateropname verlagen Op veel bedrijven met vee is er een probleem met de waterkwaliteit. GD meldt dat 30 procent van de monsters verontreinigd is, Selko zelf vindt bij 60 procent van de monsters microbiële verontreiniging.

Eerste taak is dan ook het schoon houden van de leiding door goed te spoelen; minimaal een keer per twee weken helpt al. Spoelen met chloor, doodt bacteriën. Pannekoek: “Maar dat lost een biofilm niet op. Daartoe moet je afwisselen met waterstofperoxide.”

Is de leiding schoon dan is aanzuren van water een goede optie. Varkens nemen aangezuurd water prima op. Het aangezuurde water helpt om de zuurtegraad - pH- in de maag op een laag peil te houden. Zeker bij jonge biggen is dat zinvol, omdat die zelf nog niet voldoende maagzuur produceren.

Een varken drinkt minimaal twee keer zoveel in liters als het dier een kilo's voer eet. Schoon drinkwater is dan ook essentieel voor goede resultaten, zo bleek tijdens de Kennissessie Voeding vleesvarkens op 10 mei in Oirschot.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer