Hygiëne verklaart helft productieresultaat

Op bedrijven met een slechte hygiëne blijven de productieresultaten 50 procent achter op bedrijven met een goede hygiëne. Dat blijkt volgens Patricia Beckers, Innovatiemanager bij ForFarmers uit de resultaten van de DELTA-score.

Investeren in een betere hygiëne op het bedrijf is volgens Beckers dan ook zeer zinvol, stelde ze onlangs tijdens de Kennissessie Voeding vleesvarkens in Oirschot. In de DELTA-score zijn de resultaten verwerkt van bloedonderzoek, karkassamenstelling, karkasafwijkingen, voerbenutting en technische resultaten. De DELTA-score is een dienst van ForFarmers en Boehringer Ingelheim. Uit dit onderzoek blijkt dat PIA en griep op vrijwel ieder varkensbedrijf in Nederland voorkomen. PRRS, APP en circo zijn ‘goede’ tweede met ruim 80 procent. Mycoplasma en Salmonella komen op 50 procent van de bedrijven voor.

Naast de goede hygiëne kun je volgens Beckers ook met voeding sturen op darmaandoeningen. Zuur maken van voer, zorgen voor meer grove deeltjes en niet te veel ruw eiwit zijn bijvoorbeeld maatregelen. Met grof gemalen voer kun je bijvoorbeeld Salmonella en E.coli onderdrukken, doordat de maag beter werkt. Een proef met 15 procent extra grove delen vanuit gerst liet dan ook positieve effecten zien. Het aantal aangetaste magen daalde flink, terwijl de technische resultaten minimaal gelijk bleven.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer