Voorkomen zomerdip; begin in de lente

In het voorjaar denken de meeste varkenshouders nog niet direct aan een zomerdip. Toch is het verstandig om in de lente al aandacht te besteden aan zaken die een zomerdip kunnen voorkomen, zodat u straks niet verrast wordt door de hitte. De Heus heeft er een paar op een rijtje gezet.

Voorjaarsmaatregelen
• controle en reiniging van het ventilatie systeem (luchtinlaat, afzuiging, luchtwasser)
• controle wateropbrengst van de nippels
• beginnen met vliegenbestrijding
• controle conditie zeugen en voergift
• luchtkoelingsmogelijkheden controleren en of installeren.
• planning van extra dekkingen in de zomer wanneer je in deze periode meer terugkomers verwacht, extra gelten inzetten.

Zeugen
Hoge temperaturen in de kraamstal hebben een behoorlijk negatief effect op de voeropname van de zeugen. Uit een proef met lacterende zeugen blijkt dat de voeropname 2,8 kg per dag omlaag gaat als de zeugen bij 29 ºC gehuisvest worden ten opzicht van 20 ºC. In grafiek 1 staat het effect van deze lagere voeropname op de melkproductie en op de speengewichten van de biggen weergegeven. De zeugen produceren minder melk. De biggen zullen hierdoor meer voer opnemen in de kraamstal, maar dit compenseert niet de lagere melkproductie, zodat de biggen met een lager gewicht gespeend worden.

Grafiek 1: Effect afdelingstemperatuur op de melkproductie en de speengewichten.

De lagere voeropname in de lactatie heeft ook tot gevolg dat de zeugen meer conditie verliezen: spek, spier, maar ook verlies van mineralen en spoorelementen (zie tabel 1) en slechter berig worden. Dit heeft meer terugkomers tot gevolg en/of kleinere tomen bij de volgende worp. Daarnaast is het risico aanwezig dat de biggen bij de volgende worp minder vitaal zijn.

Tabel 1: Mineralen verlies zeugen tijdens de lactatie

Voor meer informatie klik hier.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer