Winst maken doe je samen

Het eerste kwartaal van een nieuw jaar staat in het teken van cijfers. Ik ben geen cijfertechneut en onderneem vooral op gevoel. Maar ik ben het afgelopen jaar letterlijk en figuurlijk gegroeid in mijn ondernemerschap. Dus schafte ik een nieuw boekhoudpakket aan, dat álles kan. Grafiekjes maken, overzichtjes uitdraaien, liquiditeitsprognoses laten zien, facturen maken en betalingen doen. Top of the bill. Ik ging er eens goed voor zitten, drukte op een knop en zag niets….

Natuurlijk belde ik eerst mijn accountants (‘Wat een miskoop!’). Maar al snel realiseerde ik me: ‘Dat boekhoudpakket, dat ben ík!’ Zonder mijn input, geen output. Met de hulp van Ellen en Koen, krijg ik het nu langzaam op de rit. En ga ik op de lange termijn zelfs besparen op (hun!) accountantskosten.

In moeilijke tijden is het lastig die lange termijn voor ogen te houden. Gelukkig zie ik ook in de varkenshouderij ondernemers die nu durven zaaien, om straks te kunnen oogsten. De één introduceert LEAN-management, de ander investeert in gezondheidsmanagement een nieuwe zeugenlijn. En Varkens Innovatie Centrum Sterksel durft een kritische praktijkman aan het hoofd te zetten om onze koploperspositie als innovatief varkensland te behouden.

Toch bespeur ik bij de meeste varkenshouders het gevoel dat zij vooral zaaien en dat een ander er met de oogst vandoor gaat. Dat remt het openlijk delen van kennis. Mijn missie voor dit jaar is dat om te buigen. Bijvoorbeeld met de DHZ-training ‘Geld tellen doe je zelf’ in maart.

Maar het begint bij het goede voorbeeld dat ik zelf geef. En daarom krijgt elke varkenshouder die dit jaar in ons blad staat, zijn abonnementsgeld terug. Het is een eerste stap om de ‘kennisboekhouding’ van de Nederlandse varkenshouderij op orde te brengen. Zonder input, geen output. Geld tellen doe je zelf, maar winst maken doe je samen.

Janneke Janssens
Eigenaar Varkens.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer