Investeren omdat het moet

Veehouders met luchtwassers zijn per 1 januari 2016 verplicht om elk uur bepaalde meetgegevens automatisch vast te leggen. De actie van de sectorale belangenbehartigers eind 2015 om uitstel te krijgen, liep op niets uit. Om netjes aan de regels te voldoen zullen varkenshouders met luchtwassers uit de periode voor 2013 dus toch moeten investeren.

Voor het automatisch meten en registreren van het functioneren van ‘oudere’ luchtwassers, brengen diverse bedrijven dataloggers op de markt. VBE uit Volkel installeerde bij varkenshouder Johan Jacobs in Langenboom medio 2015 een basisuitvoering. Naast de ‘afleeskast’ moesten er automatische meters komen voor het vaststellen van de pH, de geleidbaarheid, de drukval over de luchtwasser, het stroomverbruik van de waswaterpompen en de hoeveelheid spui.

De data worden opgeslagen op een usb-stick en af en toe ingelezen in een Xcel-bestand en op de bedrijfscomputer opgeslagen. “Het kost amper tijd en het volstaat”, zegt Jacobs, die rond de 3.000 euro investeerde om de uit 2006 stammende chemische luchtwasser wat datalogging bij de tijd te brengen. “Ik voldoe ermee aan de regels. Maar geld steken in extra franje, dat vertik ik. Iedereen die de meetgegevens in moet zien krijgen ze netjes gepresenteerd. De optie om data automatisch naar een server sturen met de mogelijkheid om controlerende instanties op afstand inzicht te geven, hoeft er niet op.”

Aron van Gemert van VBE in Volkel bevestigt het verhaal van Jacobs. “De verzamelde meetgegevens van luchtwassers bevatten bedrijfsspecifieke informatie en hoeven daardoor niet openbaar te zijn. Zou dat wel het geval zijn dan bestaat er ook risico op het verkeerd interpreteren van gegevens door leken.”

Bekijk ook deze beeldreportage van Jacobs.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer