Ruimte en bolle vloer beter voor big

In de opfokafdelingen van biggen is een bolle vloer een aanrader, vindt Twan de Groot, bouwspecialist bij Voergroep Zuid. Een volledig roostervloer van kunststof boven een diepe put is niet ideaal voor pas gespeende biggen, zegt hij in een interview met Agrabeton. Daarnaast is zo’n vloer vaak weer te warm voor de hard groeiende zwaardere biggen. Voor hem bestaat een ideaal biggenhok uit een bolle vloer en driekant stalen roosters. De vloer is te verwarmen en te koelen en verhoogt het comfort. Dat komt de gezondheid en de kwaliteit ten goede.

Daarnaast constateert De Groot dat de almaar stijgende bigproductie de druk op het aantal biggenplaatsen op veel zeugenbedrijven flink opvoert. Dit heeft een minder gunstige invloed op de kwaliteit van de biggen, terwijl afnemers juist steeds hogere eisen stellen.

Daarom vindt de bouwspecialist dat het aantal biggenplaatsen per zeug eerder vijf moet zijn dan de standaard 3,6 plaatsen per zeug. Ook 0,4 vierkante meter is wat hem betreft de norm. Dat geldt zeker voor zeugenhouders die biggen exporteren naar Duitsland omdat die liever biggen hebben van 30 dan 25 kilo. “En je moet er rekening mee houden dat er een week niet geleverd kan worden. Wil je de kwaliteit van de biggen hoog houden, dan moet er ruimte zijn.”

Volgens de Groot is voldoende biggenruimte bouwen snel rendabel te krijgen. Hij rekent met 12 procent vaste kosten. Voor elke 25 euro die je extra investeert in een biggenplaats moet de toeslag op de biggenprijs 40 cent hoger zijn.

Lees De Groot zijn complete verhaal bij Agrabeton.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer