Verbeteren en uniek zijn

In mijn werk gaat het er steeds over om samen met veehouders oplossingen te vinden voor hun water-knelpunten. Zo adviseerde ik eind vorig jaar een varkenshouder om over te schakelen naar leidingwater. Zijn bronwater bevatte zeer veel kalk en mangaan. Hij zette regelmatig succesvol een mengsel van organische zuren in, maar door het hoge bufferend vermogen van zijn bronwater was de benodigde zuurdosering ook erg hoog en twijfelde hij er uit kostenoverwegingen over om hier mee door te gaan. Mijn advies om over te schakelen naar leidingwater werd niet direct enthousiast ontvangen, maar nadat hij alle opties op een rij zag, was hij overstag. Een maand later vertelde hij me al vol enthousiasme dat hij me had aanbevolen bij meerdere collega’s.

Bij een andere varkenshouder was het advies om in de biggenstal zijn Aqualevels te vervangen door een systeem met nippeldrinkers. Zijn watermonsters gaven aan dat dit een enorme verbetering gaf in waterhygiëne, maar veel belangrijker was nog dat de darmgezondheid zichtbaar verbeterde. De biggen waren duidelijk gezonder, terwijl het medicijngebruik afnam naar minimale hoeveelheden. Bij recente uitbreiding van de stal was er geen twijfel meer welk drinksysteem geïnstalleerd moest worden!

Dit soort klantenervaringen geeft mij veel voldoening en positieve energie. Onderweg zie ik in de varkenshouderij ook dat er hard gewerkt wordt aan de dingen, die voldoening geven. Ook al zijn het lastige tijden, er wordt bij velen ontzettend bevlogen gewerkt wordt aan een hogere varkensgezondheid. In de afgelopen jaren is er zo een grote omslag gemaakt in het denken over en toepassen van de bedrijfshygiëne en het verlagen van de antibiotica-inzet.

Steeds maar sturen deze bedrijven bij om de kwaliteit van hun afgeleverde dieren te verhogen. De energie en drive, die dat geeft, is duidelijk merkbaar bij deze ondernemers als je ze er over spreekt en doorvraagt. En dat verhaal kan, mag…. nee, moet volgens mij nog veel meer naar buiten. Ik hoorde het pas nog treffend op het Symposium Hogere Varkensgezondheid: onze marketing moet nog veel beter, iedereen mag weten dat de prestaties van onze Nederlandse varkenshouders uniek zijn!

Joost Straathof
Eigenaar JSWater

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer