Twence verwerkt mest voor 16 euro per kuub

Ruim 300 belangstellenden zijn afgekomen op de drie informatieavonden van Afvalverwerker Twence en LTO Noord. Zij hoorden dat het bedrijf een mestverwerkingsinstallatie wil bouwen om 250.000 ton mest te verwerken. Met hun mestverwerkingsinstallatie gaan ze ongeveer twintig procent mest van de regionale markt halen.

De verwerkingsprijs per kuub mest bedraagt 16 euro en daar komt nog 3 euro aan transportkosten bij, mits bedrijven binnen 25 kilometer van de locatie in Zenderen zijn gelegen.

Andy Roeloffzen, projectmanager bij Twence, geeft aan dat het project een goede slagingskans heeft, ook al loopt er nog een procedure bij de Raad van State. Er is steun voor het initiatief vanuit de provincie en 14 Twentse gemeenten (aandeelhouders van Twence). Als veehouders minimaal 125.000 ton mest inschrijven, is er voldoende zekerheid om te starten. Dan kan de mestverwerkingsinstallatie in 2017 in bedrijf zijn.

In concentratiegebied Oost Nederland moeten veehouders dit jaar ruim 800.000 ton mest verwerken op basis van het verplichte verwerkingspercentage. Volgend jaar zal dat waarschijnlijk 400.000 ton meer moeten worden. Een verwerker als Twence helpt om de de druk wat van de mestmarkt te halen, maar er zijn meer inspanningen en nieuwe initiatieven nodig in Oost Nederland.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer