PIT-boeren bezoeken Westfort

PIT-varkenshouder Ad Romme uit het Limburgse Ysselsteyn was dinsdag 26 januari helemaal in zijn nopjes. Samen met vijf collega-varkenshouders en deelnemers aan het project Pigs Innovation Tour (PIT) en projectleider Gerdien Kleijer van Projecten LTO Noord keek hij rond bij de nieuwe varkensslachterij van Westfort. Op deze locatie in het Utrechtse IJsselstein worden Romme zijn vleesvarkens, die hij produceert binnen Keten Duurzaam Varkensvlees, geslacht en verwerkt.  Samen met Bart Ruijgrok, winkelbegeleider bij Westfort Vleesproducten en opgeleid als slager keek het zevental hun ogen uit in de supermoderne varkensslachterij. 

Romme prijst de extra aandacht voor de vleeskwaliteit. “De eindfase op onze boerderij, het transport en de periode tot en met het verdoven is van cruciaal belang voor de vleeskwaliteit. Stress dient tot een minimum beperkt te worden. De opvang van de vleesvarkens is comfortabel: ze krijgen een douch en er is vloerverwarming in de wachthokken. Ook het opdrijven in groepjes verloopt diervriendelijk. En als acht varkens in één van de drie liften zitten, zakken ze in luttele seconden in het verdovingsgas”, constateert hij vanuit de soort skybox. Vanuit deze hooggelegen rondgaande bezoekersgang hebben de PIT-ters goed zicht op alle facetten van het slachtproces, als de ramen tenminste niet beslagen zijn.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer