PRRS-resistentie in het verschiet

Varkens kunnen resistent worden tegen het PRRS-virus. De universiteit van Minnesota heeft hiervoor samen met Genus (moederbedrijf van PIC) een techniek ontwikkeld. Ze verwachten dat op zijn vroegst over vijf jaar de eerste PRRS-resistente varkens beschikbaar komen voor de varkenshouders.

Het PRRS-virus is een lastige ziekteverwekker. Het is niet zomaar met alleen vaccinatie te onderdrukken. Het verandert mee met de aanpassingen in het management op de varkensbedrijven. Hierdoor komen de problemen door deze ziekte geregeld terug.

Vanwege de grote impact van PRRS op het welzijn van de varkens en de economische resultaten is er al veel onderzoek uitgevoerd naar onder meer de wijze van besmetting van de varkens. Zo is een bepaald eiwit - sialoadhesin - nodig om PRRS in de longen te verspreiden. De onderzoekers van de universiteit van Minnesota dat eiwit 'uitgeschakeld', maar de varkens bleven vatbaar voor PRRS.

Daarna kwam het eiwit CD163 in beeld. Dat haalt de ‘beschermlaag’ van het PRRS-virus af waarna het zich in het varken kan verspreiden. Door gene-editing (het uitzetten van het eiwit) zijn de onderzoekers er in geslaagd om de varkens geen CD163-eiwit meer te laten maken. Een proces dat normaal gesproken ook via evolutie zou gebeuren, stellen de onderzoekers, alleen gaat het met die techniek veel sneller.

Drie biggen zonder dit eiwit zijn vervolgens expres besmet met PRRS. Die biggen werden niet ziek. De andere biggen die het CD163-eiwit wel aanmaken werden wel ziek van de PRRS-besmetting. De biggen zonder het CD163 eiwit ontwikkelden zich verder geheel normaal. De onderzoekers hebben hiermee dus PRRS-resistente varkens ontwikkeld en ze verwachten dat deze techniek ook voor andere ziekten bruikbaar is.

Voordat PRRS-resistente varkens op de markt komen, moeten er nog heel wat stappen worden ondernomen. Eerst moet onderzocht worden of er met deze dieren is te fokken en de resistentie in stand blijft. Daarnaast is toestemming nodig om de varkens te mogen vermarkten. Genus verwacht dat het minimaal vijf jaar duurt voordat varkenshouders resistente varkens in hun stallen hebben.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer