40 miljoen met betere big

Nederlandse zeugenhouders kunnen vijf euro per big meer krijgen als ze betere biggen leveren en het vertrouwen herstellen. In 2020 levert dat zeugenhouders 40 miljoen per jaar op.

Die 40 miljoen euro is even een rekensom ‘over de duim’ van Henk van Kuyk, sectormanager Varkens van De Heus voeders. Hij maakte deze berekening voor de 55 bezoekers van de Kennissessie biggenopfok, georganiseerd door Varkensnet, KPV en Varkens.nl. Van Kuyk gaat er vanuit dat Nederland in 2020 8 miljoen biggen per jaar exporteert. Door te werken aan de bigkwaliteit en het vertrouwen te herstellen kunnen biggen vijf euro per stuk meer opleveren. Dat betekent dan dus 40 miljoen euro per jaar.

Het verschil van vijf euro per big baseert Van Kuyk op ‘inside information’ vanuit de De Heus vestiging uit Polen. Bij navraag in dat land blijkt dat Nederlandse biggen momenteel zo’n vijf euro per big minder opbrengen dan biggen uit Duitsland en reguliere biggen uit Denemarken. Met de SPF-biggen uit Denemarken is het verschil overigens nog groter.

Lees ook:

Slachtbig verhoogt bigkwaliteit

Triple-A-big nodig

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer