Vleeskeuring gaat in de pas lopen

Na 12 jaar met een andere keuringsystematiek voor vlees te hebben gewerkt, komt die taak zeer waarschijnlijk weer terug in handen van de overheid. Hierdoor gaat Nederland in de pas lopen met andere belangrijke productielanden, die vasthouden aan de vleeskeuring door overheidsmedewerkers.

Er waren nogal eens discussies met handelspartners buiten de EU over de alternatieve keuringsaanpak in Nederland. Dat belemmerde de afzet van Nederlands varkensvlees.

Het weer volledig onderbrengen van de vleeskeuring bij de overheid is in daarom logisch, meldt vleesverwerker Vion. Dit maakt bij de exportlanden definitief een einde aan twijfels over onze systematiek van keuring.

"Het keuren van vlees en het uitoefenen van een rol als toezichthouder zijn verschillende disciplines die verschillende skills vergen", zegt COV-voorzitter Jos Goebbels. Het standpunt van de staatssecretaris volgt op aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid van eind maart 2014.  "Het is gezien de eerdere politieke reacties op het rapport niet verrassend, dat de staatsecretaris de aanbevelingen overneemt. Het slachten van dieren en het verwerken van vlees vallen al onder het toezicht van de overheid."

Maatregelen die het goed functioneren en daarmee de autoriteit van de NVWA verder bevorderen, juicht de COV van harte toe, omdat het in binnen- en buitenland in positieve zin alleen maar bijdraagt aan de goede reputatie van Nederlands vlees.

De vleessector gaat ervan uit dat er met de overheid afspraken worden gemaakt over de beheersing van de keuringskosten.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    24° / 12°
    30 %
  • Woensdag
    19° / 15°
    90 %
  • Donderdag
    20° / 13°
    50 %
Meer weer