Pijlsnel werken aan betrouwbaarheid

Terwijl de afzetmarkt voor biggen in Duitsland fors is gegroeid, heeft de Nederlandse biggenhandel beperkt van die afzetruimte geprofiteerd. Het imago is afgebrokkeld Sinds 2010 drukken biggen met een Deense herkomst de Nederlandse steeds verder terug. Ook bij Poolse varkenshouders zijn onze biggen bijna niet meer af te zetten. In landen als Hongarije en Roemenië staat de biggenafzet ook al onder druk. Dit zet een neerwaartse druk op de biggenprijs, omdat er dagelijks meer biggen moeten worden geëxporteerd. Van alle kanten staat de Nederlandse zeugenhouderij onder spanning. Het tanende imago en gebrek aan vertrouwen (afspraak is afspraak) loopt ons voor de voeten.

75 agrarisch adviseurs verdiepten zich 15 oktober tijdens de themabijeenkomst van Agrivaknet in ‘Het varken van morgen’ in Erp. Inleiders Paul Reuling, mede-eigenaar Reuling Intervar en Erik Bouwmeester vermarkter van biggen en vleesvarkens bij Tönnies zetten met hun betogen de boel op scherp.

Reuling: “De Nederlandse big is kansloos op de buitenlandse markt zonder kwaliteitsbeleid.” Gerommel heeft er volgens de handelaar toe geleid dat het imago in Duitsland is gedaald naar 5,5. Duitse biggen hebben een imagoscore 8 en Deense een 7. In wezen draait het om het gebrek aan betrouwbaarheid van Nederlandse zeugenhouder. Ze leveren niet constant kwaliteit: stabiel gezonde biggen met die netjes gevaccineerd zijn tegen Circo, Mycoplasma en steeds vaker ook PRRS. Reuling: “Doe wat je zegt en zeg wat je doet. Echt met elkaar communiceren is noodzakelijk om welke relatie dan ook relatie in stand te houden. De bigkwaliteit is de levensader van vermeerderaar.”

Wat een Duitse afnemer wil? Salmonella-onverdachte biggen van bij voorkeur 25 tot 30 kilo. Deze robuuste dieren moeten 16 weken later weg zijn, 1 indexpunt hebben en er moet makkelijk mee te werken zijn. “Optisch moeten het gewoon altijd goede biggen zijn als ze van de vrachtwagen lopen”, zegt Bouwmeester. “Als dit al niet het geval is gaat de klep meteen dicht en laten we zo’n vermeerderaar voortaan links liggen. Afspraak is afspraak. Voor kwaliteitsbiggen betalen Duitse varkenshouders tenslotte ook een goede prijs.”

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer