Mega-aandacht APF-zeugenbedrijf

Het nieuwe APF-zeugenbedrijf (air pathogen free) van Dries Beck en Ilse Vanthillo in Meer (België) trok veel aandacht. Op 10 oktober waren in de ochtend al ruim 450 belangstellenden uit België en Nederland aanwezig tijdens het openingssymposium. De Open Deurdag in de middag trok vele honderden belangstellenden.

Dries en Ilse Beck-Vanthillo hebben het bedrijf samen met hun (schoon)ouders Herman en Marijke Vanthillo gebouwd. De nieuwe stal biedt ruimte voor 1.806 zeugen, 488 opfokzeugen en 512 vleesvarkens. Bij de bouw van het bedrijf is het uitgangspunt een hoge gezondheidsstatus, die ze ook jaren willen vasthouden. Daarmee willen ze ervoor zorgen dat ze voortdurend hoge prestaties halen op het zeugenbedrijf en op hun vleesvarkensbedrijf. In november arriveren de SPF-fokgelten en via eigen aanfok houden ze de zeugenstapel in stand.

Het bedrijf ligt in een gebied met een hoge varkensdichtheid. Dat is een belangrijke reden om de binnenkomende lucht te gaan filteren. Daarbij wordt de lucht via overdruk de stal in geblazen om zo te voorkomen dat kiemen het bedrijf binnen kunnen komen bij het openen van deuren.
Daarnaast zijn uiteraard veel andere bio-security maatregelen genomen om ziekten buiten de deur te houden. Naast de hygiënesluis is er bijvoorbeeld een ruimte om producten die het bedrijf binnen komen in quarantaine te plaatsen en te ontsmetten. Voor kleine materialen is er een UV-kast. Afvoer van kadavers gaat via een speciale sluis.

Naast de maatregelen op gebied van hygiëne, konden de bezoekers tijdens de Open Deurdag het brijvoersysteem met fermentatie bekijken. Net als het speciale ventilatiesysteem met inlaatventielen van I-Tek en bijvoorbeeld de melkcups in ieder kraamhok.  

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer