Verwerking eerlijker verdelen

 De verplichte verwerkingspercentages van mest verschillen nu per regio. Varkenshouder John van Paassen vindt dat oneerlijk. "Waarom zou een veehouder in Zuid-Nederland met een mestoverschot meer mest moeten verwerken dan een veehouder in het Noorden die eenzelfde overschot op zijn bedrijf heeft?”
Hij opperde tijdens de Themamiddag mestverwerking in Wageningen dan ook dat de huidige regionale indeling zou moeten verdwijnen. Het verwerkingspercentage van mest zou dan moeten worden gebaseerd op het overschot per bedrijf. De formule om dit te berekenen heeft de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM) al. Deze formule gebruikt de CDM nu om de verwerkingspercentages per regio te berekenen, maar zou ook op bedrijfsniveau toegepast kunnen worden.
Harm Smit, van het Ministerie van EZ had het idee nog niet eerder gehoord, maar neemt het volgens eigen zeggen wel mee. De indeling in regio’s zal daarmee echter zeker niet zomaar verdwijnen is de verwachting. Melkveehouder Jeanet Brandsma, die namens LTO aanwezig was, gaf aan dat het efficiënter blijft dat de mestverwerking plaatsvindt in de regio’s waar een groot aanbod van mest is. Wel vindt ze dat melkveehouders met een overschot veel hardere afspraken moeten maken over de Vervangende VerwerkingsOvereenkomst (VVO), waarmee ze de verwerkingsplicht overdragen op varkenshouders. Als melkveehouders niet meer op het laatste moment afspraken maken over de VVO’s kunnen varkenshouders gemakkelijker investeren in het verwerken van mest.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer