Ruimte voor afspraken zoeken

Het teleurstellende resultaat van het overleg van LTO en NVV met EZ-staatsecretaris Sharon Dijksma was niet echt verrassend, stelt Eric Douma. De waarnemend voorzitter van LTO Varkenshouderij doelt met name op het terugdraaien van de boven Europees wettelijke eisen van Nederland op gebied van dierenwelzijn.

“Deze regels kosten extra geld en zet ons op achterstand in vergelijking met onze Europese collega-varkenshouders en bij het voeren van onderhandelingen bij de afzet van varkensvlees. Hogere kosten betekent dat we eerder onder de rode streep terechtkomen als opbrengsten tegenvallen. Daarnaast gaan we pas later weer wat verdienen als de varkensprijzen stijgen.”

Volgens Dijksma blijft strengere nationale regelgeving nodig omdat de Nederlandse maatschappij dat verlangt. Het doel op de langere termijn is een duurzame varkenshouderij. Wat de EZ-staatsecretaris volgens Douma opnieuw heeft benadrukt, is dat de varkenssector de komende jaren geen nieuwe regels vanuit de overheid opgelegd zal krijgen.

Wel zei Dijksma toe zich in te zetten om ruimte te vinden voor het maken van bindende afspraken. De medewerking van de mededingingsautoriteit (Autoriteit Consument & Markt (ACM)) is nodig. Douma: “Boeren die investeren in duurzaamheid moeten ook afspraken mogen maken over de meeropbrengsten voor de lange termijn.”

De hoge keuringskosten in Nederland gaat Dijksma nader bestuderen en bekiken of ze hier wat aan kan doen. Douma becijfert dat deze op 2 cent per kilo vlees liggen en op 50 cent per exportbig.

“Tijdens het pittige gesprek is de deur op een kier gezet. Dijksma is doordrongen van de problemen in de sector, maar heeft ook niet het geld om de acute nood van varkenshouders op te lossen. Bovendien worden het nog spannende weken richting 7 september als de Europese Commissie zich buigt over de slechte financiële situatie in de agrarische sector. Als LTO en NVV beraden we ons over de mogelijke acties die we nog gaan ondernemen. Het draait om aandacht voor onze problematiek, acties mogen niet ten koste gaan van de kopers van ons varkensvlees.”

Lees ook Akkoord sector en overheid blijft uit.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer