Voor zeugenbedrijven blijft het kwakkelen

De lage vleesvarkensprijzen hebben geleid tot een forse druk op de biggenprijzen in Nederland en de belangrijkste importerende landen. Pas in het vierde kwartaal lijkt volgens Rabobank een herstel van de biggenprijzen in zicht omdat de vleesprijzen dan waarschijnlijk aantrekken door toenemende export naar China.

De voerwinst per gemiddeld aanwezige zeug zal dit jaar naar verwachting 15 tot 20 procent onder het langjarig gemiddelde van 490 euro uitkomen.

De export van biggen daalde de eerste 20 weken van dit jaar met 6,5 procent (-165.000 biggen). Daarnaast steeg de biggenproductie, waardoor de druk op de biggenprijzen flink is opgevoerd . De biggenprijzen lagen in de eerste 20 weken van dit jaar op 32,40 euro, dat is 34 procent lager dan vorig jaar.

Herstel van de biggenprijzen zit er volgens Rabobank voorlopig nog niet in. Zeugenhouders profiteren naar verwachting op zijn vroegst pas in het vierde kwartaal van de aantrekkende vraag naar varkensvlees vanuit China. De zeugenstapel in China is de afgelopen twee jaar gedaald met 21,5 procent. Dat zijn maar liefst 10,7 miljoen zeugen minder. De krimp is groter dan de totale zeugenstapel van 10,3 miljoen zeugen die de Verenigde Staten, Canada en Brazilië samen hebben. 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer