Vinden duurzamere vleesafzet lastig

Varkenshouders die om willen schakelen naar het leveren van duurzamere varkens komen bij een aantal concepten op een wachtlijst te staan. Dit geldt onder meer voor de varkenshouders die eerst deelnamen aan Milieukeur en over willen schakelen naar het kenmerk Beter Leven. Dit is een risico omdat de dieren sinds 1 februari wel aan de Beter Leven eisen moeten voldoen, zoals het houden van varkens op 1 vierkante meter, maar er nog geen afzet geregeld is.

Bij het Keurmerk Duurzaam Varkensvlees (KDV) is in momenteel eveneens geen ruimte voor nieuwe deelnemers. Dat heeft overigens met name te maken met een gebrek aan slachtcapaciteit, meldt Jaap de Wit van Inkoop Oudewater. De bouw van de nieuwe slachterij in IJsselsteijn zal dat wachtlijstprobleem niet direct oplossen. “In eerste instantie gaat de slachtcapaciteit niet omhoog, maar op termijn kan dat wel gebeuren.”

Voor varkenshouders die onder het Beter Leven kenmerk willen leveren, is niet duidelijk hoe het er nu precies voor staat. Bij Vion hebben ze geen wachtlijsten, zegt een woordvoerder. "Het is een vraaggestuurd concept. De vraag laat op dit moment geen nieuwe deelnemers toe. Binnen afzienbare tijd kan dat echter anders zijn." 

Bij slachterij Van Rooi Meat is er volgens Addy van Rooi nog wel ruimte voor varkenshouders die onder Beter Leven willen leveren. Dan moeten ze wel het juiste retail-varken hebben. Dus een Piétrain-achtig varken. Of anders een erg goed bespierde Tempo met minimaal 62 tot 63 mm spier en 60 procent vleespercentage.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer