Zeug en biggen kunnen van vloer eten

Vloervoedering in het kraamhok is een goede optie om biggen maximaal te stimuleren om vast voer op te nemen. Onderzoek op VIC Sterksel heeft aangetoond dat biggen door vloervoedering heel snel van de zeug leren vreten. In kraam(opfok)hokken met volledig rooster is vloervoedering echter niet toe te passen. Een oplossing is de vloervoederingsplaat, zoals die te zien was tijdens de Open Innovatie Dagen 2015.

Met deze plaat hoeft de zeugenhouder niet te vrezen voor voervermorsing. De plaat is voldoende groot en de zeug en biggen zullen het voer al op hebben voordat het bij de kleine opstaande rand komt.

De biggen kunnen ook van de zeug leren drinken door de laaggeplaatste drinkbak. Onder het bakje is de dichte stalenvloer geperforeerd, zodat het geen natte boel kan worden.

Biggen die voor het spenen al hebben leren vreten, vreten na het spenen gewoon door. Dat is terug te zien in de gemiddelde groei na spenen. In de eerste week is de groei van goede eters gemiddeld 198 gram per dag, tegen 133 gram voor biggen die nog vast voer moeten leren vreten.

Gemiddeld over de eerste vijf weken is de groei 456 gram per dag bij de biggen die al vreten voor spenen. Biggen die dat niet deden groeien 404 gram per dag. Op dag 35 na spenen wegen de vreters 23,8 kilo. Dit is 1,8 kilo meer dan de biggen die voor spenen nog geen vast voer leerden te eten.

Lees meer in deze brochure.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer