Mestverwerkingscapaciteit groeit gestaag

Uit een landelijke inventarisatie naar de mestverwerkingscapaciteit blijkt dat er dit jaar naar schatting 22,5 miljoen kilo fosfaat verwerkt zal gaan worden. Ten opzichte van 2014 is dat een toename van 3,5 miljoen kilo fosfaat. Ofwel de verwerkingscapaciteit is met ruim 18 procent gegroeid.

Deze voorlopige cijfers presenteerde ZLTO-er Jos van Gastel namens de Projectbureau Lokale Mestverwerking (PLMV) tijdens het mestseminar bij de Open Innovatiedagen in Sterksel. Deze cijfers zijn gebaseerd op een enquête onder 171 ondernemingen of initiatieven die actief zijn in mestverwerking.

Uitbreiding van de verwerkingscapaciteit in Nederland zit ook nog volop in pijplijn. Nieuwe initiatieven en uitbreidingen bij bestaande verwerkers kan nog eens verwerking van 11,2 miljoen kilo fosfaat opleveren. Voor 2016 verwacht Van Gastel dat hiervan tussen de 2,5 en 3 miljoen kilo ook daadwerkelijk gerealiseerd zal worden. Dit is een toename van ongeveer 13 procent.

Eind juli presenteert PLMV de definitieve verwerkingscijfers en de vertaling naar het op orde brengen van de nationale mestbalans.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer