Bezinning

Na carnaval begint de vastentijd: de 40 dagentijd. Het is maar hoe je het geloof beleeft. Het is een tijd van bezinning, ook voor mij. Zo installeerde ik de 40-dagentijdApp. Gelijk gingen mijn haren overeind staan. Deze app houd je besparingen bij, die je vervolgens kunt doneren aan het goede doel. Hier wringt het.

Als varkenshouder ben je 365 dagen aan het besparen om je kostprijs zo laag mogelijk te houden. Soms zie je na een evaluatie dat een advies verkeerd is uitgepakt en dat je dus weer terug moet naar zoals het was.
Toch zet de 40-dagentijdApp mij aan het denken. Ik ben totaal niet geneigd om ‘zomaar’ aan de vele ‘goede’ doelen te geven. Hier belanden vele goede-doelen-enveloppen bij het oud papier.

Maar gaat het met ons als varkenshouders niet net zo? De vleesvarkens gaan mee met de chauffeur van de handelaar waar jij zaken mee doet. Die chauffeur moet onze varkens netjes afleveren bij het slachthuis en dan zo snel mogelijk weer door naar het volgende laadadres. De slachterij slacht ze en moet inspanning verrichten om de technische delen kwijt te raken. Nog zelden verlaten hele varkenskarkassen het slachthuis. Grossiers willen mooie onderdelen afhankelijk van de vraag uit de markt. Dat de varkenshouder hele varkens levert, daar staat niemand bij stil. En al helemaal niet bij het feit dat je er 11 maanden voor hebt kromgelegen. Je hebt uitgesloofd. Misschien wel wakker van hebt gelegen, omdat het technisch niet zo liep als je graag wilde.

Maar geef die vleesinkopers eens ongelijk: een grossier koopt vlees in en verkoopt dit. Wat weet hij dan van het varken, big of zaadjes? Ik vind dat niet alleen de varkenshouder moet weten wat er met zijn varkens gebeurt. Ook de grossier, slager en andere vleesverkopers moeten inzien dat er veel tijd, energie en passie in het vlees zit. Zij moeten helpen om dat goed te vermarkten en te zorgen dat de keten gesloten kan worden. Alleen dan kan de koek eerlijk verdeeld worden. Maar eerst moeten we elkaar goed leren kennen: onbekend maakt onbemind.

Ruth van der Haar
Varkenshoudster
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer