Bombarie om biologische luchtwassers

Voldoet mijn biologische luchtwasser aan de eisen in de Regeling Ammoniak en Veehouderij (RAV)?
Dit is de belangrijkste vraag voor de honderden varkenshouders die een of meerdere biologische luchtwassers van Inno+ hebben aangeschaft met BWL-nummers 2009.12 en 2009.12V1. Het betreft het gecombineerd luchtwassysteem 85 % ammoniakemissiereductie met watergordijn en biologische wasser.

Robos Air won namelijk het door haar tegen Inno+ aangespannen kort geding. De biologische luchtwassers van Inno+ zou niet aan de systeemeisen voldoen volgens de RAV-leaflets. De sproeiers zitten niet op de goede plek en de richting van de lucht is anders, bleek na een inspectie van ingenieursbureau Blauw. De rechter oordeelde dat Inno+ die types luchtwassers niet meer mag vertonen, totdat door de bodemrechter uitspraak heeft gedaan. 

“Toch is het antwoord op de bovenstaande vraag van varkenshouders onomwonden ja,” zegt Maurice Ortmans, directeur van Inno+. "Zij hoeven zich absoluut geen zorgen te maken. Onze biologische luchtwassers voldoen exact aan de systeemomschrijving in de RAV-leaflet. De tekst is leidend en niet een principeschets." Daarom stuurt Inno+ al haar klanten met die genoemde typenummers luchtwassystemen een brief met daarin hun verklaring.

Daarmee is de kous niet af voor Ortmans. “Met het kort geding is een hoop bombarie ontstaan om iets wat totaal niet waar is en negatieve reacties oplevert. Het maakt mij enorm strijdbaar en daarom gaan we een bodemprocedure starten. Feiten en kennis gaan zegevieren.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer