Interesse in zelf geld tellen, groot

Verdiepen in technische en economische kengetallen en vooruitkijken naar geprognotiseerde geldstroom op het varkensbedrijf. Met zo’n thema trek je varkenshouders letterlijk uit hun stallen, is de ervaring van John van Paassen in Deurne. Met ruim twintig belangstellenden was het volle bak in zijn ontmoetingsruimte.

Als projectdeelnemer van de Pigs Innovation Tour (PIT) organiseerde hij op 22 januari de bijeenkomst ‘Geld tellen doen we zelf’, samen met Adrie Klaassen van Boerenbond Deurne. Klaassen ging in op spanningen van liquiditeit op varkensbedrijven. Geboeid en in ontspannen sfeer verdiepte het uit alle windstreken afkomstige gezelschap zich in cijfers en analyses.

Van Paassen vertelde dat hij binnen zijn eigen bedrijf veel meer inzicht heeft gekregen door technische en boekhoudkundige cijfers beter te analyseren. Zo weet hij dat er tussen zijn drie verschillende vleesvarkensstallen een verschil in voerwinst zit van zo’n 30 euro pr gemiddeld aanwezig vleesvarken per jaar. “Dit enorme verschil wil ik dichter bij elkaar zien te krijgen.”

Ook gaf hij een doorkijkje naar hoe hij de bedrijfsinkomsten en -uitgaven van heel 2015 op een rijtje zet. “Als je ziet dat je in een bepaalde maand minder liquide middelen op de bank hebt staan, dan kun je daar proactief op inspelen. Zo kun je vooraf afspraken maken over bijvoorbeeld het iets later betalen van rekeningen”, licht Van Paassen toe. “Het is zelfs een sport van mij geworden om cijfers te verzamelen, het eigen inzicht te vergroten en er op te sturen. In de eerste week van 2015 kende ik namelijk al mijn voerwinst per gemiddeld aanwezige zeug en vleesvarken. Helaas is het vergelijkingsmateriaal van bijvoorbeeld Agrovision of Agrisyst dan nog niet beschikbaar.”
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer