Voer dringt streptokok terug

Met het uitbreiden van het aantal zeugen en een stijgende voeropnamecapaciteit van de biggen, groeide het probleem van streptokokken bij Joan Oppers in Boerdonk. Zonder de inzet van antibiotica liep enkele jaren geleden het percentage sterfte bij gespeende biggen op tot 5,5 procent. “De mooiste biggen vielen soms bij bosjes plotsklaps dood neer.”

Omdat hij de inzet van antibiotica niet als een duurzame oplossing ziet, besloot hij al in 2012 om het roer om te gooien. Hij pakte het probleem van acute sterfte door hersenvliesontsteking aan, door het biggenvoer aan te passen. Medicijnen worden met mondjesmaat ingezet. Er zijn niet veel zeugenbedrijven die een dierdagdosering van 1 per zeug per jaar realiseren.

CCM
Om zuigende biggen te leren voer op te nemen, verstrekt hij een snoepvoedertje en een melkkorrel in een voerkom. Vlak voor het spenen maakt Oppers, van een op maat samengesteld biggenvoer in kruimelvorm, een papje. Zo kunnen biggen wennen aan natgemaakt voer. In de biggenopfok krijgen ze gedurende tien dagen dit eerste fase maatvoer met CCM in een standaard brijbak met één vreetplaats. Na deze periode krijgen biggen tot aan het afleveren een tweede maatvoer met CCM.

Adviseur Geert Westenbrink van Fransen Gerrits over het maatvoer bij Oppers: “Het gehalte aan energie, ruw eiwit en ruwe celstof is helemaal afgestemd op een geleidelijke opname. Ook zitten er een mix van zuren in en probiotica van natuurlijke gistcelwanden. Alles is erop gericht om de darmflora bij de biggen extra te ondersteunen en een geleidelijk verlopende nutriëntenopname te krijgen. Het levert gezondheidswinst op.”

Kosten voer en gezondheid
Over de extra kosten van het biggenvoer is Oppers duidelijk. “Met voerkosten van 13 euro per big van 25 kilo zit ik niet echt scherp. Maar aan de andere kant zijn de gezondheidskosten op mijn bedrijf met 23 euro per zeug erg laag. Natuurlijk heb ik geprobeerd te stoppen met het duurdere biggenvoer, maar het voeren van standaard biggenvoer pakte niet goed uit. De problemen door streptokokken en de acute uitval laaiden na een paar weken weer fel op. Daarom ben ik weer snel teruggegaan naar het speciaalvoer.”

Meer over de lastige streptokok bij Joan Oppers bij bedrijf in beeld

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer