Benutten fosfaat draait om details

Om in oude stallen topresultaten te behalen, moet je wel extra tijd en aandacht besteden aan het houden van varkens, zegt Kees Thielen. “Ik ben een ouderwetse boer, maar ik heb mijn handen vol aan de verzorging van 1.500 vleesvarkens.” Twee keer per dag, zeven dagen per week neemt hij ruimschoots de tijd om het gedrag van zijn varkens te observeren. “Dan neem ik soms kleine onvolkomenheden waar en zoek ik naar een passende oplossing”, licht hij zijn werkwijze toe. “Om alles uit je varkens te halen draait het om de details.”

Dit geldt volgens Thielen ook voor het efficiënt benutten van mineralen. Op de thuislocatie met 1.000 vleesvarkens heeft hij een computergestuurde droogvoerinstallatie. Deze kan met maximaal vijf voersoorten uit de voeten. Het voerschema met geconcentreerde start- en tussenvoeders en een normaal geperst eindvoer is afgestemd op de behoefte en groeifase van beren en gelten. Jan van ’t Westeinde van Agrifirm helpt hem hierbij en de voerschakelingen verlopen zeer geleidelijk. Verder heeft hij ruim voldoende opslagcapaciteit in de vier voersilo’s. Elke silo bevat consequent dezelfde voersoort, waardoor voedingsfouten nagenoeg uitgesloten zijn.

Door de extra focus op voeding, hygiëne en diergedrag, weet Thielen al jaar en dag een voerconversie te realiseren van rond de 2,30. Ook de benutting van fosfaat zit al jaren consequent boven de 50 procent. “Ik wil het goed doen en onderneem tijdig actie om verrassingen achteraf te voorkomen”, stelt Thielen. “Ook met de fosfaatefficiëntie. De sector komt meestal pas in beweging als het vijf over twaalf is.”

Bekijk ook de aanpak van Kees Thielen bij 'bedrijf in beeld'.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer