Impressie beursnieuws LIV Hardenberg 2014

LIV Hardenberg 2014 is een ontmoetingsplaats en tegelijk een verzamelplaats van nieuwigheden van verschillende bedrijven. Van dinsdag 21 tot en met donderdag 23 oktober kunnen ondernemers in de intensieve veehouderij er hun netwerk onderhouden en kennis vergroten. Een greep uit het ruime aanbod van beursnieuwtjes op gebied van de varkenshouderij.

Speen biggen veilig
Het uitgebreide Denkapig assortiment van Denkavit is zo samengesteld dat voor de meeste verteringsproblemen een geschikt voer beschikbaar is. De voeders in de Safelijn kenmerken zich door een lager bruto eiwitniveau, welke zeer goed verteerbaar is. Door de speciale eigenschappen van Denkapig Safe Start wordt de kans dat verteringsstoornissen bij biggen optreden sterk verlaagd. Dus speen uw biggen veilig en houd ze gezond met Denkapig. Voor meer informatie kunt u terecht bij standnummer 203 van Denkavit.

Nieuw assortiment zeugenvoeders
Zeugen werpen steeds meer biggen en genetisch hebben ze steeds meer aanleg om vlees aan te zetten in plaats van spek. Hierop heeft AgruniekRijnvallei haar zeugenassortiment aangepast. Nieuw zijn de meerfase voeders voor de dracht- en lactatiefase. Aan het begin van de dracht is de behoefte van de zeug duidelijk anders dan aan het einde van de dracht. De drachtvoeders spelen in op de ontwikkeling en groei van de ongeboren biggen.
Voor maximale prestaties en melkproductie worden de meerfase lactatievoeders ingezet. Het eerste fasevoeder staat voor een soepele start en het tweede fasevoeder voor een maximale melkproductie.
De zeugenvoeders van AgruniekRijnvallei bevatten toevoegingen zoals vismeel die een positief effect hebben op de vitaliteit van de biggen. Verder is de samenstelling erop gericht dat zeugen meer reserves opbouwen. Dit is volgens AgruniekRijnvallei belangrijk voor een gezonde en sterke zeugenstapel.

Kraamstal Voeren voorkomt conditieverlies
Zeugenhouders kunnen eenvoudig overstappen van traditioneel voeren van kraamzeugen naar volledig geautomatiseerd voeren. Met Nedap Kraamstal Voeren wordt elke zeug precies naar behoefte gevoerd. Vaker per dag een kleinere portie voeren stimuleert de opname, waardoor het gewichtsverlies in de zoogperiode beperkt blijft.
Nedap Kraamstal Voeren is een vijzeldoseereenheid gekoppeld aan een 12-volts elektromotor. Het systeem wordt aangestuurd via het Nedap technisch platform voor de varkenshouderij. Op de proceskast kunnen zeugenhouders per zeug de voercurve vanaf de werpdag tot aan het spenen voorprogrammeren. Er kan tot 24 keer per dag voer worden verstrekt. Zeugen produceren volop melk terwijl hun conditie toch op peil blijft. Ervaringen in de praktijk bewijzen dat biggen hier ook baat bij hebben: ze zijn zwaarder bij het spenen.
Het innovatieve voersysteem is ook toepasbaar in de dekstal. Het is in principe op elke voerbak met dosator te monteren. Het Kraamstal Voerensysteem is beschikbaar vanaf 250 euro per zeugenplaats.

Grondbuisventilatie en composietroosters
Het grondbuisventilatiesysteem van Jovas bestaat uit grondbuizen met een bijzondere condenswaterleiding. Dit maakt de aanleg van een grote diepe kelder overbodig. Slechts een condensputje met een dompelpomp volstaat. Op de LIV in Hardenberg presenteert Jovas de voordelen voor de praktijk:
- minder diep uitgraven (grondwerkkosten lager);
- meer buizen per laag;
- lagere kosten door het vervallen van een grote condensput;
- hoog (koel)rendement.
Ook de composietroosters met vloerverwarming voor biggen is een beursnoviteit van Jovas. Deze roosters zorgen voor minder speenstress, een beter klimaat en het antislipprofiel geeft een betere klauwslijtage en een zo hoog mogelijk “klauwcomfort”.
Jovas is te vinden op standnummer 112 of kijk op de Jovas-site

Plasmavrije premium biggenvoeders
Een goede voeropname en veilige groei bij biggen realiseren zonder gebruik van plasma. Dit is mogelijk met de productlijn plasmavrije biggenvoeders Milkiwean. Hiermee speelt Trouw Nutrition in op de vraag van varkenshouders die deelnemen aan welzijnsprogramma’s van de retail.
Milkiwean heeft hoogwaardige plasmavrije biggenvoeders ontwikkeld met vergelijkbare eigenschappen en voordelen. Plasma stimuleert onder meer de voeropname, bevat hoogwaardige eiwitten en draagt bij aan de opbouw van het immuunsysteem. De plasmavrije producten zijn uitvoerig getest in de praktijk. Onderzoeksresultaten van bijvoorbeeld Milkiwean Precoce bevestigen de positieve eigenschappen: het plasmavrije voer heeft een identieke smaakperceptie en zorgt voor een even hoge voeropname van biggen. Met de plasmavrije Precoce krijgen ze een optimale start om uitstekende technische resultaten te kunnen behalen. Het resultaat is uniforme tomen met gezonde biggen.
De plasmavrije premium biggenvoeders van Milkiwean zijn in Nederland en België verkrijgbaar bij de voercoöperaties en Milkiwean distributeurs.

Sprong vooruit bij Topigs 20 zeug
De genetische vooruitgang in de varkensfokkerij gaat snel, zo ook bij de fokkerij van de Topigs 20 zeug. De afgelopen 5 jaar zijn grote stappen gezet door verandering van het fokdoel. Er is meer focus op vleesvarken- en karkaseigenschappen. Ook het op grote schaal toepassen van Live Muscle Scan, de individuele voeropnameregistratie en genomic selection dragen bij aan de progressie van de Topigs 20 zeug. De hoge vruchtbaarheid en goede moedereigenschappen in combinatie met lage arbeidsbehoefte, zijn behouden of zelfs iets verbeterd. Ook de bevleesdheid en de technische prestaties van haar biggen zijn flink verbeterd.
De moderne Topigs 20 zeug en haar nakomelingen zijn niet meer te vergelijken die van enkele jaren geleden. De zeug sluit goed aan op de marktontwikkelingen: het wordt steeds belangrijker op welke wijze en tegen welke kosten een hoge biggenproductie gerealiseerd wordt. De Topigs 20 zeug staat voor gebruiksgemak, zelfredzaamheid, robuustheid en combineert dat met hoge prestaties in het vleesvarkenshok.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer