Kwaliteitselasticiteit

Deze blog wil ik beginnen met economie-theorie: Vraag en aanbod bepalen in een vrije markt de prijs van een product. De mate waarin de gevraagde hoeveelheid product verandert bij prijsverandering heet de prijselasticiteit van de vraag. Het aanbod verandert ook als gevolg van prijsveranderingen: de aanbodelasticiteit.

De feiten van de laatste weken laten pijnlijk zien dat de prijselasticiteit van agrarische producten en in het bijzonder biggen, varkens en varkensvlees erg laag is. Hoe goedkoop het varkensvlees ook wordt, we eten er amper meer door. Ons eetpatroon wordt sowieso nauwelijks door de prijs beïnvloed. Het percentage van ons inkomen dat we aan voedsel besteden is erg laag zodat prijsverschillen in ons voedselpakket ons ook niet erg raken.

Voor biggen geldt hetzelfde. Er is een bepaalde hokcapaciteit bij de vleesvarkenshouders en als er structureel biggen over zijn dan helpt een prijsverlaging ook niet. Een lagere prijs helpt misschien een twijfelaar om op te leggen, anderzijds zullen er ook vleesvarkenshouders zijn die juist een extra week wachten in de hoop van nog een prijsdaling. Per saldo komt er niet meer vraag. Ook niet uit andere markten. Heel Europa is al één markt en daarbuiten kunnen we geen biggen leveren in verband met afstand, kosten en veterinaire beperkingen. Het slachten van biggen is het enige alternatief. Gek genoeg krijgen we daardoor in eerste instantie nog extra aanbod van vlees. Maar goed, beter nu 20 kilo vlees op de markt dan over vier maanden 90 kilo zullen we maar zeggen.

De aanbodelasticiteit is er ook al niet meer. Vroeger stond de varkenshouderij bekend om haar varkenscyclus. Buiten de varkenshouderij is die cyclus nog steeds een begrip. Als de varkens duur waren dan besloten de varkenshouders om meer dieren te gaan houden. Gezien de periode die nodig was om dit te realiseren was je anderhalf jaar verder voordat er extra aanbod was. Het extra aanbod zorgde voor lagere prijzen. De lagere prijzen zorgden voor stoppers en de cirkel was weer rond.

Tegenwoordig is de productie op bedrijfsniveau amper een variabele. Een zo hoog en constant mogelijke productie wordt nagestreefd. De biologische klok van de zeug loopt niet gelijk met de vraag in de markt. In het voorjaar een tekort en in het najaar een overschot. Een paradox, een schijnbaar onoplosbaar probleem dat nog versterkt wordt door jaarlijkse productiestijgingen waar de markt niet op zit te wachten. Elke procent productiestijging geeft misschien wel een prijsverlaging van 5 procent. Onverstandig voor de sector om productiestijging na te streven. Echter voor de individuele varkenshouder noodzakelijk in de strijd om bij de beste te horen en te overleven.

In dit hele spel is de kwaliteit van het product onderbelicht gebleven. Vooral in de exportmarkten voor biggen hoor ik steeds vaker dat afnemers niet gelukkig worden van de kwaliteit van het aangeboden product. We zullen daar als Nederland BV meer aandacht voor moeten krijgen. Het stimuleren van de exportvraag heeft gevolgen voor het totale prijsniveau. Oftewel het is in ieders belang! Om de bigkwaliteit beter te krijgen zou de bezettingsgraad op veel bedrijven naar beneden moeten. Minder biggen per vierkante meter en misschien ook minder zeugen op het bedrijf om dit te kunnen realiseren. Volgens de bovenstaande economische wetten van prijselasticiteit zou het maar zo kunnen dat een kleiner aanbod de prijs fors zou verhogen.

Ooit zei een leraar op school tegen mij toen ik hem vroeg hoeveel pagina’s een te maken verslag moest tellen: “Niet het vele is goed maar het goede is veel.” Volgens mij geldt dit voor biggenproducenten ook. De kwaliteit van de biggen is belangrijker dan het aantal. We moeten om te beginnen de gewenste kwaliteit van biggen omschrijven, vervolgens de vraag beantwoorden hoe we dat gaan doen, daarna kunnen we een antwoord geven op de vraag hoeveel we er dan kunnen produceren op een bedrijf. Wellicht kunnen we op basis van bovenstaande het begrip kwaliteitselasticiteit introduceren.
 

Kasper Bekker,
Regiomanager TOPIGS Noord

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer