Dijksma op de bres voor varkensketen

EZ-Staatssecretaris Sharon Dijksma is bereid om samen met de varkensvleesketen actie te nemen om de zorgelijke situatie in de varkenshouderij aan te pakken. Het kabinet wil de varkensvleesketen steunen bij het zoeken naar oplossingen, heeft Dijksma verzekerd richting het Platform Varkensketen. Het samenwerkingsverband van COV, LTO, NVV en Nevedi geeft uitvoering aan de gezamenlijke duurzaamheidsagenda. Dit collectief voerde op 9 oktober een indringend gesprek met Dijksma.

De overheid wil initiatieven ondersteunen om nieuwe afzetmarkten voor de export van varkensvlees naar derde landen te zoeken. Dijksma heeft al contacten gelegd met collega’s in de omringende landen om mogelijk gezamenlijke activiteiten op dat gebied te ontwikkelen. Via ambassades en landbouwattaches wil ze eventuele (handels)belemmeringen oplossen.

Dijksma reageerde ook positief op afzet ondersteunende initiatieven van de sector zelf, zoals de website ‘Pork for Holland’ en het bemannen van een stand begin 2015 op de Grüne Woche in Berlijn. Daarnaast gaat het platform met spoed een meerjarenplan voor de promotie van varkensvlees indienen bij de EU. Om binnen de kaders van het Europese promotieprogramma te blijven zal Dijksma ondersteunen.

Over de markt zei de staatssecretaris dat het openstellen van een particulieren opslagregeling voor varkensvlees door de Europese Commissie slechts een geringe bijdrage zal kunnen leveren. Indien er een regeling komt, dan zal Nederland aanhaken en zorgen dat de slachterijen er gebruik van kunnen maken, verzekerde Dijksma.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer