Belastingen en de Russische boycot

De Russische boycot heeft geleid tot een coulante opstelling van de belastingdienst. De dienst heeft aangegeven om meer flexibel te zijn in het gehanteerde invorderingsbeleid. Ondernemers die in liquiditeitsproblemen dreigen te komen, kunnen een verbetering van hun geldsituatie realiseren. Hiervoor zijn een aantal concrete mogelijkheden zoals bij de voorlopige aangifte 2013, verliesverrekening en verminderen van de voorlopige aanslag.

Sinds dit jaar is de rente die de belasting aanrekent 8,25 procent over de vennootschapsbelasting. Voor bedrijven die in 2013 een goed resultaat hebben gedraaid kan de neiging bestaan om tegen de deadline aan aangifte te doen. Dit gebeurt vanuit het perspectief om dan ook zo laat mogelijk de voorlopige aanslag vennootschapsbelasting 2013 op de mat te krijgen. Om dat hoge rentepercentage over de vennootschapsbelasting te vermijden, kunt u echter beter wel eerder aangifte doen. Vervolgens maakt u afspraken over uitstel van betaling. De invorderingsrente bedraagt 4 procent. Dit rentetarief is identiek aan dat van de rente voor inkomstenbelasting.

Een ander punt waarop ik u wil wijzen is de verliesverrekening. Verliezen mogen verrekend worden met het verleden (carrie-back) in de VPB is dit 1 jaar, in de IB is dit 3 jaar. Dit kan op het moment dat de definitieve aanslag is opgelegd over het jaar waarin het verlies is geleden. Dit kan soms lang duren. Het is echter mogelijk om alvast na het indienen van de aangifte, een verzoek in te dienen voor verliesverrekening van 80 procent. Dit gebeurt dus vooruitlopend op de definitieve vaststelling. Hierdoor krijgt u mogelijk sneller reeds betaalde belasting terug.

Een derde tip is gericht op het verminderen de voorlopige aanslag. Als u momenteel maandelijks een bedrag aan de belastingdienst betaalt voor de voorlopige aanslag 2014 en de winstverwachting daalt, dan kunt u om aanpassing vragen. Blijkt dat er al teveel betaald is, kan dit zelfs al een teruggave opleveren.

Ervaart u liquiditeitsproblemen en zit u met voorlopige aanslagen, breng dat dan tijdig ter sprake. Daarnaast is het van belang te weten dat als een rechtspersoon (B.V. of N.V.) haar belasting niet kan voldoen binnen 2 weken na de uiterste betaaldatum, zij tijdig betalingsonmacht dient te melden. Hiermee voorkomt u dat de bestuurders van de B.V. in privé aansprakelijk worden voor de belastingschulden.

Jan van der Heijden
Adviseur AEC Uden

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    19° / 6°
    10 %
  • Vrijdag
    21° / 8°
    10 %
  • Zaterdag
    22° / 10°
    10 %
Meer weer