Relatief veel burgerwoningen nabij veebedrijf

Een initiatiefnota van de SP is de aanleiding geweest van het ministerie van EZ om alvast uit te laten zoeken hoeveel veehouderijbedrijven er liggen op een afstand van 250 meter of minder van burgerwoningen. Dit om zich goed voor te bereiden op het debat over de relatie tussen afstanden en de mogelijke invloed op de volksgezondheid. Bij het onderzoek blijven de agrarische bedrijfswoningen buiten beschouwing.

De relatie tussen veehouderijbedrijven en woningen heeft het onderzoeksbureau Alterra uitgesplitst in twee aparte categorieën: de afstand van bedrijven tot bevolkingskernen en die tot burgerwoningen.

Bij 6,9 procent van alle varkensbedrijven in Nederland zit binnen een straal van minder dan 250 meter een bevolkingskern.

Afhankelijk van de omvang van de varkensbedrijven (uitgedrukt in standaard opbrengst (SO)) zit bij 71 tot 91 procent minimaal één burgerwoning binnen 250 meter afstand van de bedrijfsgebouwen.

Kleinere bedrijven tot een opbrengst van 120.000 euro hebben relatief het vaakst losliggende woning burgerbewoning in de nabijheid van 250 meter. Bij negen op de tien varkensbedrijven is dat het geval.

In de categorie grootste bedrijven (SO is groter dan 240.000 euro) heeft 76 procent minimaal een burgerwoning binnen die afstand.
Dit vermeldt het rapport van Alterra.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer