Gemeente op bres voor haar varkensboeren

In het Belgische Riemst is het gemeentebestuur meer dan begaan met de groeiende nood bij twintig varkenshouders met 30.000 varkens binnen hun gemeentegrens. De typische plattelandsgemeente met talrijke gezonde varkensbedrijven vreest voor een economisch debacle in de sector en een dalende werkgelegenheid.

Het gemeentebestuur deelt zijn bezorgdheid met die van de varkenshouders. Daarom schreven landbouwschepen Guy Kersten en burgemeester Mark Vos een brief om brede steun te zoeken voor de roep van de varkenssector om Europese steun. Deze brief stuurden ze naar alle Vlaamse gemeentebesturen, aan Vlaams minister van Landbouw, Vlaams parlementsvoorzitter en aan toekomstig Europees commissaris voor Werkgelegenheid Marianne Thyssen.

Riemst hoopt dat zij allemaal pleiten voor bijkomende steunmaatregelen aan de varkenssector. Vlaanderen telt 4.300 varkensbedrijven, maar als Europese steun uitblijft, zullen velen het loodje leggen. Volgens het Algemeen Boerensyndicaat kan dit oplopen tot twee derde van alle varkensbedrijven, meldt LimburgActueel.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer