Water staat varkenssector tot de lippen

Bedrijven dreigen om te vallen door aanhoudend lage prijzen en negatieve marges. Het Platform Varkensketen, een overlegplatform van COV, NVV, LTO en Nevedi, wil daarom met spoed in gesprek met EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma. De meer dan zorgelijke situatie in de varkenshouderij is reden om daarop aan te dringen.

Een varkenshouder leed volgens de organisaties de afgelopen maanden circa 20 euro per afgeleverd vleesvarken verlies. Met 2000 plaatsen is dat  een tekort van 2.400 euro per week en 120.000 euro op jaarbasis. Ook biggenprijzen zijn dramatisch laag en de vrees is dat deze nog verder dalen.

Het platform vindt dat het kabinet en de EU de varkenssector te hulp moet schieten vanwege de belabberde marktsituatie. Een van de opties is het stimuleren van de consumptie van varkensvlees met extra extra financiële middelen voor promotiecampagnes en vleesvoorlichting. Ook zou de varkenshouderij maximaal gebruik moeten kunnen maken van compensatiemogelijkheden en van nationale flankerende maatregelen. Deze worden nu door het kabinet beschikbaar gesteld. 

De Europese varkenshouderij kampt al ruim acht maanden met een verbod voor export van varkensvlees naar Rusland vanwege varkenspest in de Baltische staten en Polen. De handelsboycot die de Russische president Poetin deze zomer instelde, heeft volgens het ketenplatform alle uitzicht op herstel van de varkensprijzen weggeslagen.

Lees meer in de brief van het platform aan Dijksma.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer