Dijksma: zeilen bijzetten in 2015

Staatssecretaris Dijksma complimenteert de Nederlandse varkenshouders en dierenartsen met de inspanning die geleverd is om te komen tot vermindering van het antibioticagebruik. Dat schreef zij deze week in een brief aan de Tweede Kamer.
Volgens Dijksma is de daling van het antibioticagebruik het grootst op varkensbedrijven. Ongeveer tweederde van de varkensbedrijven bevindt zich in het ‘groene gebied’, waarbij geen extra acties nodig zijn om het verbruik te laten dalen.
Dijksma waarschuwt de veehouderijsectoren wel dat het einde van de maatregelen nog niet in zicht is. De totale reductie is nu 57 procent ten opzicht van 2009, waar minimaal 50 procent was afgesproken. Maar voor eind 2015 moet de totale reductie minimaal 70 procent zijn. ‘De sectororganisaties en de beroepsgroep dierenartsen zullen de komende anderhalf jaar de zeilen bij moeten zetten, mede gezien de constatering van de SDa dat de afname lijkt af te vlakken’, aldus Dijksma. Ook wordt bekeken welk beleid na 2015 nodig is om verdere vermindering van resistentievorming en resistentieverspreiding in de veehouderij mogelijk te maken.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer