Fonds trekt welzijn Duitse varkens vlot

De voedingsmiddelenindustrie in Duitsland wil af van de aanhoudende kritiek op de veehouderij. Daarom is er een verbond gesloten tussen de vleesverwerkende industrie, boeren en retailers. Dit “Initiative Tierwohl” gaat via een nationaal project het niveau van het dierenwelzijn verhogen. Het project om extra diervriendelijk Duits varkensvlees te producten start in 2015. Een kwart van de 27.000 Duitse varkenshouders zou vanaf het begin erbij moeten zijn.

Labels voor vlees gericht op het dierenwelzijn zijn tot op heden geen succes geworden in Duitse supermarkten, met name vanwege het geld. Daarom richt de alliantie een fonds op waaruit varkenshouders een beloning ontvangen voor het voldoen aan bovenwettelijke eisen voor het dierenwelzijn. Deelname aan zo’n welzijnsconcept is op vrijwillige basis. 

De financiële vergoeding voor het voldoen aa de extra eisen is opgebouwd uit twee componenten. Elke deelnemer ontvangt een bonus van 500 euro. Daarnaast krijgt een varkenshouder een nog nader te becijferen extra vergoeding per kilo vlees boven op de basisprijs.

Het vullen van de pot van het op te richten fonds gebeurt door deelnemende retailers. Zij gaan vier cent per kilo over alle kilo’s verkocht varkensvlees of worst afdragen. Dit kan oplopen tot 65 miljoen euro per jaar. Dit bedrag kan geïnvesteerd worden in de productie van dieren met hogere welzijnsnormen.

Net als de Nederlandse varkenssector zien de Duitse varkenshouders in de extra eisen een kostprijsnadeel ten opzichte van andere EU-landen. Daarbij zouden de aangescherpte welzijnsnormen op termijn de basisnormen in Duitsland kunnen worden. Eventueel kan het dierenwelzijn ingezet worden om de handel in varkensvlees te beperken.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer