Een beetje meer Ingrid, Janneke en Sabine

Het is een opmerkelijke zomer. Over het weer hebben we niet te klagen. Ook gebeurt er van alles. Van kommertijd is geen sprake. Het meest indrukwekkende en aangrijpende is het neerschieten van het passagiersvliegtuig boven de Oekraïne. De impact daarvan en de boycot van Rusland halen dag na dag de pers. Daarnaast staat de krant dagelijks vol met berichten over gevechten en bombardementen in de Gazastrook en Irak.

Denkende aan al die ellende, wat ziet het er dan vredig uit op het strand. Spelende kinderen, voetballende jongens en luierende en lezende ouders. "Toevallig" valt mijn oog ook op enkele aantrekkelijke dames.

Dit strandbeeld ademt een heel andere sfeer uit dan de spierballentaal van haantjes over boycotten en tegenmaatregelen, aanvallen en tegenaanvallen. Meestal zie je bij deze zaken alleen maar mannen. Ik vraag me dan ook af waar mevrouw Poetin is? Zou Poetin niet wat evenwichtiger worden met een vrouw prominent en betrokken aan zijn zijde?

Waarom houdt me dit alles op het strand zo bezig. Misschien wel omdat er een parallel is met de wereld die mij zo dierbaar is, de Nederlandse varkenshouderij. Gelukkig wordt het steeds beter maar we hebben nog steeds een imagoprobleem. Misschien gedragen we ons wel teveel als mannen met haantjestaal.

Gelukkig zie ik steeds meer vrouwen in onze sector. Ze zijn zichzelf en dwingen daarmee veel respect af. Ze staan open voor kritiek maar laten hun eigen mening stevig horen. Daar moeten we er meer van hebben.

Opeens zie ik een prachtige lange statige stoet voor mij. Vrouwen dragen mooie gewaden mannen zijn in roze overalls gestoken. Hier en daar lopen wat varkens en biggen mee. Kinderen die langs de kant staan te kijken, sluiten zich aan. Ingrid leidt de stoet omringt door Annechien, Sabine, Elly, Els, Elles, Janneke, Ruth, Mariëlle en vele andere vrouwen.

Daarachter lopen Johnny, Maarten, Mark, Erik, Wyno, Theo, Hans en een hele lange stoet eensgezinde vastberaden varkenshouders. Ze laten de mensen hun varkens aaien en delen lekkere worstjes uit. Zo af en toe rusten ze en geven hun varkens te eten en drinken. Steeds meer volwassenen sluiten zich bij de stoet aan, waaronder bekende Nederlanders zoals Angela en Ilse. Dan sluiten ook Sharon en Mark zich aan. Marianne wil niet meelopen, maar aait stiekem wel even een klein biggetje.

Het strandweer is voorbij. Rusland is te ver, maar met deze stoet prominent op mijn netvlies heb ik zin in de toekomst.

John Lorist
Voorzitter coöperatie Pigture Group

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer