Letland slacht varkens in grensstreek

Alle varkens in de door de Afrikaanse varkenspest (AVP) getroffen grensregio's in Letland zullen worden geslacht. Sinds 26 juni is de AVP-situatie in deze Baltische staat continu verslechterd. Tot nu toe zijn er 30 wilde zwijnen AVP-besmet verklaard evenals 28 varkens op 14 Letse boerderijen.

Om de verspreiding van het pestvirus te stoppen, gaat Letland deze week nog beginnen met het slachten van varkens. Dit gebeurt in het grensgebied met Wit-Rusland waar de noodtoestand is afgekondigd. De Letse regering heeft deze bestrijdingsstrategie van slachten en leegstand goedgekeurd.

Minister van Landbouw, Janis Duklavs, geeft aan dat er ongeveer 40.000 varkens geslacht gaan worden. In heel Letland zijn er in totaal 350.000 varkens op boerderijen. Dit betekent dat meer dan 10 procent van de Letse varkensstapel zal worden geslacht.

Inspecteurs gaan bij varkenshouders langs en checken de gezondheid van dieren. Vlees van gezonde varkens komt na het slachten beschikbaar voor consumptie.

Boeren krijgen een schadeloosstelling nadat zij overeenkomsten hebben getekend. Hierin staat onder meer dat ze een jaar lang geen varkens meer op hun bedrijf gaa houden.Ter compensatie ontvangen ze een vergoeding van 115 euro per fokzeug, 65 euro per vleesvarken en 25 euro per big.

Deze rigoureuze aanpak is volgens de Letse Voedsel- en Warenautoriteit de enige manier om de verspreiding van Afrikaanse varkenspest te beteugelen, meldt deze Letse nieuwssite.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    17° / 12°
    40 %
Meer weer