APP bij varkens kan elk moment uitbreken

Eenzijdige of vliegende longontsteking (APP) bij varkens ontstaat na het massaal doorbreken van de bacteriën Actinobacillus Pleuropleumoniae. Deze kiemen zijn bij nagenoeg alle varkens in de voorste luchtwegen aanwezig, alleen zorgt het het immuunsysteem van het varken voor een goede gezondheidsbalans. 

Als de balans verstoort wordt kan APP uitbreken onder de varkens. Een slecht klimaat (tocht of te hoge luchtsnelheden) of een uitbraak van een griepvirus kan de weerstand van varkens verminderen en de kans op APP vergroten. Zieke varkens verhogen de infectiedruk op een varkensbedrijf en  vergroten de gezondheidsproblemen, concludeert dierenarts Tijs Tobias in zijn promotieonderzoek aan de faculteit van Diergeneeskunde.

Tobias adviseert om APP-triggers zoveel mogelijk uit te sluiten. Ook tipt hij om koppels zo min mogelijk te mengen om verspreiding van de kiem te beperken. En krijgen varkens toch APP behandel individuele dieren dan met een injectie, omdat deze dieren nauwelijks voer vreten en weinig water drinken.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer