Biggen goed en lekker voeren

De biggen in het kraamhok vreten goed en vreten ook na spenen goed door. Dat ervaren Wim en Anita Wismans sinds ze zijn overgeschakeld op het nieuwe biggenvoer van De Heus.

Goed voeren van de biggen is belangrijk vinden Wim en Anita. Ze beginnen al op dag vier met bijvoeren van de biggen in het kraamhok. Twee keer per dag krijgen de biggen een beetje voer om ze te laten wennen. De voerbak moet telkens wel leeg, zodat het voer vers blijft. Vanaf dag 10 gaat de voergift omhoog naar behoefte van de biggen. 

Voor een goede overschakeling na spenen krijgen de biggen de eerste dagen nog brij erbij (gewoon mengvoer gemengd met water). Na drie tot vier dagen stoppen ze daar weer mee. “Je kunt gerust stoppen als ze goed vreten. Wel geven we de koppels die het wat minder goed doen nog wat langer brij.”

De manier van voeren is niet veranderd toen ze overschakelden op het nieuwe voer van De Heus. Wel merkten de zeugenhouders dat de voeropname omhoog ging. Het heeft tot gevolg dat de biggen nu een week eerder klaar zijn om door te schuiven naar de vleesvarkensstal.

Bekijk de aanpak van Wismans bij Bedrijf in beeld.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    16° / 12°
    40 %
Meer weer