Nieuwe wind gaat waaien bij VION

CEO van vleesverwerker VION, Michiel Herkemij, heeft een half jaar de tijd genomen om een duurzame strategie te bepalen na zijn erfenis. “Misschien had ik eerder uit de kast moeten komen en iedereen mee moeten nemen in de ontwikkelingen bij VION”, zei een bijna hese Herkemij op 10 juli in Abcoude tijdens een persbijeenkomst. “Afgelopen week hebben wij veel onrust weg moeten nemen na allerlei negatieve speculatieve publicaties. Toch stond deze roadshow langs personeel, boeren en aandeelhouder al gepland, omdat we een nieuwe wind door VION gaan laten waaien.”

Herkemij erkent een verwaarloosd vleesbedrijf te hebben aangetroffen. “Weinig focus en gericht op het produceren om te produceren. En met dit verleden gaan wij breken. Wij willen een rendabel en trots bedrijf zijn en dat hervormen gaat 100 tot 150 miljoen euro kosten. Eind 2015 moet er netto-netto een kleine plus genoteerd kunnen worden.”

Een nieuwe balans zoeken tussen vers en producten met toegevoegde waarde. Het vergroten van de flinterdunne marges, is waar VION zich op focust. “Hoe verser het vlees, hoe geringer de marges”, weet de VION-CEO. “Hoe meer je roert en mengt met het vlees, hoe groter de marge.”
Daarom gaat VION naast het saneren van 5 tot 10 vestigingen in Duitsland, investeren in locaties met perspectief. In Nederland zijn dat met name Boxtel, Groenlo en Apeldoorn. Ook Scherpenzeel ziet Herkemij als een van de paradepaardjes van VION. “Scherpenzeel is als het ware een merk in het buitenland.”

Het benodigde geld om de ingrijpende operatie uit te voeren, wordt gehaald uitbesparingen op kosten. “VION was een organisatie van eilandjes. Door centraal in te gaan kopen van bedrijfsmaterialen (exclusief vee) is zo’n 100 miljoen te besparen”, stelt Herkemij. “Om extra versnelling in de hervormingsoperatie te krijgen is externe financiering van 50 miljoen euro nodig. Komt dat er niet, dan duurt het langer, maar VION hervormen voor duurzaamheid valt goed bij onze aandeelhouder ZLTO, leveranciers en banken.”

Meer over de hervormingsplannen van VION.
Lees ook respect voor varkensboer groeit bij VION.
En enorm verbeterpotentieel bij VION.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer